Vrijdag 8 december sluit Jeangu Macrooy zijn tweede clubtour af in het Burgerweeshuis in Deventer. Vorig jaar stond hij met de Popronde al eens in Burgerweescafé en hij verheugt zich nu zeer op de grote zaal. Hij heeft veel fijne ervaringen in Deventer en grijnst: “Vrijdag wordt zeker een feestje!”

High On You
In april dit jaar kwam Jeangu’s debuutalbum (geproduceerd door Perquisite) “High On You” uit. Het album is energiek en dansbaar, maar ook melancholie is aanwezig in nummers als ‘Circles' en 'Sleep You Off' maar de focus is verlegd naar een rauwer geluid dat vooral naar voren komt in nummers als 'Crazy Kids' - een duet met tweelingbroer Xillan - en 'Head Over Heels'. Nummers als 'Antidote' en titelsong 'High On You' laten vooral ook Jeangu's soulvolle kant zien. Dit wordt versterkt door de prominente rol voor de blazers op het album. De rode draad blijft echter Jeangu's unieke stem.

Lovende kritieken
Het album was binnen no time een groot succes en wordt ook door de pers met lovende kritieken ontvangen. Giel Beelen: “Ik durf te beweren dat dit dé release is van het jaar” OOR schreef “Nieuwe artiesten komen en gaan dagelijks, maar eens in de zoveel tijd stuit je op een debutant waar je écht enthousiast van wordt. Jeangu Macrooy is er zo een.” Volgens het Algemeen Dagblad kan “High On You” weleens het beste Nederlandse debuut van 2017 blijken te zijn en ook de Telegraaf schrijft: ‘Je mond valt open van verbazing, bewondering en ontroering. Wàt een manier om je carrière te beginnen!’

Rising star
De soulvolle folkmuziek van de uit Paramaribo afkomstige Jeangu Macrooy heeft een behoorlijke opmars gemaakt. Het afgelopen jaar heeft Jeangu -naast zijn praktisch uitverkochte clubtour- op verschillende festivals gestaan waaronder North Sea Jazz en Lowlands; het is duidelijk: Jeangu is in korte tijd een groot artiest geworden. Live worden de soulvolle nummers van het album mede tot leven gebracht door een band met blazers en vocals.

Jeangu Macrooy in het Burgerweeshuiscafé op 25 mei 2016

Xillan
De tweede vocal wordt vertolkt door zijn broer Xillan. Voordat Jeangu naar Nederland kwam om aan de ArtEZ popacademie te studeren vormden hij en Xillan een duo in Suriname: Between Towers. Jeangu: “De tijd dat Xillan en ik samenwerkten was fantastisch, maar de twee jaar dat we gescheiden hebben geleefd en gewerkt hebben we beiden een eigen identiteit ontwikkeld, dat maakt ons nu samen nog veel sterker”.

Feestje
En nu dus vrijdag de afsluiter van de clubtour in het Burgerweeshuis, Jeangu is van plan te knallen, “Dit gaat zeer zeker een feestje worden!” meldt hij. De andere concerten waren uitverkocht en zeer geslaagd: “allemaal gaaf!”. Jeangu gaat na afloop altijd bij de merchandise staan om de meningen en reacties van het publiek te peilen en geeft aan daar altijd heel blij van te worden: Zijn publiek is hartverwarmend.

En verder??
Op de vraag wat Jeangu ná vrijdag -de afsluiter immers van zijn clubtour- gaat doen, vertelt hij dat hij (met de hele band) naar Suriname gaat. Hij verheugt zich hier zeer op, want hij is al 3 jaar niet “thuis” geweest. Hier geeft hij 20 december dan ook een groot concert. In januari speelt hij ook nog op Eurosonic.
En daarna? “Nieuwe muziek uiteraard!! Maar eerlijk gezegd ben ik al sinds de release van dit album in april bezig met nieuwe muziek schrijven.” Betekent dit dat er al snel een album aan zit te komen? Hierop moet Jeangu het antwoord schuldig blijven. “Ik verwacht zeker in het komend jaar singles uit te brengen, maar wanneer het album uitkomt, dat durf ik nog niet te zeggen”.

Voor nu: wees bij dit feestje vrijdag 8 december in het Burgerweeshuis en houd deze jongeman goed in de gaten!