De vierde editie van Hoogtevrees vond plaats in het weekend van 7 t/m 9 juli in het Worpplantsoen van Deventer. Tegelijkertijd puilde de stad uit met alle bezoekers voor Deventer op Stelten. Het lijkt alsof de Deventenaren het prachtige Worpplantsoen hebben opgezocht, genietend van de goede muziek, biertjes en de zon.

We zijn alweer een kleine twee weken verder, maar Hoogtevrees zijn we nog niet vergeten. Wat blijft dit toch een fijn (gratis) festival. Georganiseerd door Burgerweeshuis, samen met VVV Deventer, is het een perfecte toevoeging aan Deventer op Stelten. De sfeer is enorm, iedereen voelt zich hier op zijn gemak.

Helaas hebben we de vrijdag moeten missen, maar naar wat we hebben vernomen was dit een geslaagde hip-hopavond. Adje stal de show.

Op zaterdagmiddag opent de oudste man die ooit opgetreden heeft bij Hoogtevrees, André Brasseur met veel energie de dag. Deze man van bijna 80 heeft er zin in. Het was direct gezellig druk, ook omdat de kijkers van de theatershow door kunnen lopen naar de muziek èn de prachtige waterbar van Hoogtevrees.

Het Hammondorgel is in heel het park te horen, wat een feest, wat een topmuziek. Dat spreekt de bezoekers wel aan. Mensen zitten op kleedjes te luisteren of staan met een biertje in hun hand en de zon op hun bol te genieten. De sfeer is goed en de muziek ook. Deze man is nog lang niet klaar met muziek maken, een uur lang brengt hij, samen met zijn band, diverse nummers ten gehore. Wij genieten! Je kunt André Brasseur, met recht, de koning van het Hammondorgel noemen.

André Brasseur

Zondag opent Sheesham, Lotus & ‘Son de warme en klamme dag. Ook hier is het direct lekker druk, zowel de muziekliefhebber als de liefhebber voor theater lopen het festivalterrein op, op naar de muziek.

Omdat wij niet direct vooraan staan is het lastig om alles mee te krijgen. Deze bijzondere band speelt voornamelijk met z’n drieën om één microfoon heen. Super tof, maar achterin dus niet helemaal goed hoorbaar. Wel heel gaaf is de verschillende instrumenten die ze gebruiken, er komt een viool voorbij, banjo, maar ook een kazoo en sousafoon. Heb je geen idee welke instrumenten dit zijn, het is het opzoeken waard! Een prachtig en rustig begin van deze zondag.

Naar mate het later wordt vult het gras zich met meer kleedjes, kinderen, honden en meer mensen. Komt iedereen voor Het Zesde Metaal? Wij wel! Een straffe band uit België.

Ze openen met een prachtig nummer, wij zijn direct in de ban van de stem van de leadzanger Wannes Cappelle. Het begin van de show bestaat uit rustige nummers, ze bouwen het op, zodat we in het midden tot een hoogtepunt komen, dit is geen singer-songwriter meer, het gaat eerder richting rock. En het klinkt super, ook al kunnen we niet altijd alle woorden verstaan. West-Vlaams is soms best een ingewikkeld taaltje. Na een uur moeten we afscheid nemen van deze Belgen.

DAAU (Die Anarchistische Abend Unterhaltung) mag Hoogtevrees dit jaar afsluiten. We weten niet of iedereen deze muziek begrijpt, wij zweven er in ieder geval een beetje bij weg. Het is moderne klassieke muziek. Kan dat? Ja!

DAAU moet je ervaren, luisteren en beleven. De strijkers die strijken, de klarinet die blijft hangen, een accordeon. Een bijzondere en ongewone combinatie van instrumenten.
Na al deze muzikale pracht is het tijd voor een welverdiende hamburger en nemen wij afscheid van het plantsoen waar we drie dagen lang mochten genieten van veel verschillende soorten muziek.

Hoogtevrees, je was fijn!