De 20e editie van Het Tuinfeest was geslaagd, zeer geslaagd. Het Tuinfeest is hét poëziefestival dat al 20 jaar in het weekend van de boekenmarkt wordt georganiseerd. Naast de meer dan 30 dichters, waar bekende namen tussen zaten en De Tuin van Eus, was er ook een muzikaal programma. Daarom kon 3voor12 niet ontbreken bij dit prachtige en sfeervolle evenement.

Eva van Pelt
Productiehuis Oost Nederland heeft dit jaar wederom het podium in de theaterzaal van Bouwkunde. Eva van Pelt, een jongedame (1992) uit Brabant, mag hier haar performance doen. Zij heeft tot nu toe haar sporen in de muziek verdiend met haar Nederlandstalige nummers die je meevoeren in een persoonlijke voorstelling. En zo is ook de voorstelling vandaag, persoonlijk. Eva van Pelt speelt Nora; muziek, literatuur, theater en beeld komen samen.
 

Met Nora verplaatsen we ons in de fantasie van Eva, denken we. Beelden van de jeugd van Nora, een oma die een belangrijke rol speelt. Daarna volgen er nog andere gedaantes, Mara, Anna en Lisa. Is Eva dan wellicht een beetje schizofreen? We moesten tijdens deze gedaantes denken aan het nummer Smalfilm van Spinvis. Hierin passeren ook diverse figuren de revue. Meet Eva zich aan deze figuren of doet Nora dat?
Continu ziet ze iedereen voorbij lopen, maar zit zij zelf nog steeds.

Het is een indrukwekkende voorstelling, waarin je meegezogen wordt in het verhaal van Nora. Soms ongrijpbaar, soms herkenbaar. Dans, zang en theater komt allemaal terug in deze show. Dat ze een voorbeeld heeft genomen aan Wende is te merken aan hoe ze haar woorden gebruikt en kiest, alsof over alles nagedacht is. De samenloop van alles maakt het een prachtige show. De zaal is vol, iedereen is stil, het is een zacht optreden en ook een mooie aanloop naar Wende, die dadelijk in de Kloostertuin gaat optreden.

Eva van Pelt

Eva van Pelt

Wende Snijder
Wende schittert op het podium in de Kloostertuin, en het is druk vanaf moment één, blijkbaar is er veel animo voor deze bijzondere zangeres.
In het najaar gaat Wende het theater weer in met haar nieuwe show ‘MENS’. Vanavond mogen wij hier alvast een stukje van zien. Genieten is het. Met haar stem betovert ze het publiek, wat zingt deze dame vol passie en emotie, het is wonderschoon.

Zowel eigen nummers als nummers van Toon Hermans en Ramses Shaffy komen langs. Teksten zo herkenbaar, hoe oud ze dan ook wel niet mogen zijn, Ramses begreep het en Wende ook. Mens durf te leven!
Ook kleine en breekbare liedjes, waar je kippenvel van krijgt. Je ziet dat het publiek geroerd is en muisstil. Helemaal wanneer het nummer dat Joost Zwagerman heeft geschreven voorbij komt.

Een half uur lang mogen wij genieten. De nummers zijn mooi en passen perfect bij de serene en positieve sfeer van Het Tuinfeest. En de meest pakkende zin die Wende, naar ons idee, zegt: “Hoe ben ik mens ten midden van alle mensen?”
Het wachten is nu op Jeangu Macrooy.

Wende Snijders

Jeangu Macrooy

Jeangu Macrooy
Jeangu begint met een atmosferisch stuk en neemt de luisteraar langzaam mee op zijn reis. De jonge liedjesschrijver (23) heeft praktisch heel Nederland al platgespeeld. Zijn Surinaamse roots komen prachtig naar voren in zijn teksten en de muzikale elementen die gebruikt worden.

Vooral het liedje "Gold" over het Nederlandse slavernijverleden maakt indruk en krijgt het publiek stil. De band is strak ingespeeld, een mooie toevoeging zijn de backingvocalisten, broer Xilian Macrooy en Milaisa Breeveld. Jeangu's charisma, pure songs, sprankelende muzikaliteit, strakke band en eerlijke teksten zijn een perfecte afsluiter voor een mooie editie van Het Tuinfeest.

Jeangu Macrooy

Jeangu Macrooy