Wantigga’s opmars

Aanstormend future-r&b producer uit de kelders van Deventer

Interview: Martijn Holtslag ,

Met optredens in alle grote Europese hoofdsteden, honderdduizenden views en een ep is Wantigga geen kleine jongen meer. Vrijdag kwam zijn ep Pillowtalk uit. 3voor12 Overijssel zat met de future-r&b producer aan tafel.


In den beginne was er hiphop
"Ik ben begonnen met hiphop, ik was altijd een ambitieuze rapper: eerst Engelstalig, daarna Nederlandstalig met Fata. Ik was altijd fan van eastcoast beats, van Premier, The Tribe, Nas, The Alchemist, en voordat ik hem kende Dilla. Eerst maakte ik altijd beats om op te rappen, maar later begon ik het maken van beats zelf veel leuker te vinden. Dat beatmaken deed ik tot ongeveer 2, 3 jaar geleden, ik had altijd 'n mapje met uitstapjes met drum ‘n bass, garage, jungle, house. Op een gegeven moment verveelde het me, hiphop maken. Toen ben ik begonnen met andere muziekstijlen wat meer uit te werken en te ontdekken, en zo werd Wantigga geboren.
Ik ben altijd wel op zoek geweest naar nieuwe muziek, nieuwe inspiratie; dat begon een beetje met Flying Lotus, Hudson Mohawke, die hele beat generatie. Die beats begon ik veel interessanter te vinden, veel elektronischer dan samplebased beats. Later ook wat meer funky invloeden: Kayranada, Pomo. Toen had ik wel zoiets van, ja man, dat is wel waarin ik ook bezig was, funky dansbare elektronische beats met 'n hiphop attitude, met een hiphop swagger, qua sounds, grooves, mix. Dat was wel mijn hoekje."

Hard gaan
Toen een nummer op Soundcloud werd opgepikt door o.a. Aluna George, Maxwell en Soulection, allemaal artiesten met meer dan 5 miljoen volgers, ging het hard. In 1 nacht van 70 000 naar 300.000. "Die nacht dat dat gebeurde had ik m'n eerste dj gig in Amsterdam. Toen begon de vraag naar dj optredens. Dat was mei 2014. Ik ben nu resident bij Voyage in de Melkweg, en concept KLEAR. Daarnaast stond ik op Pitch, Amsterdam Open Air, Encore festival en vele anderen. En daarnaast veel buitenlandse boekingen, Parijs, Berlijn, Londen, Bordeaux, Antwerpen, Brussel en zelfs Jakarta. Dat ging in één keer snoeihard, ik stopte toen ook met werken, ik verkocht bladmuziek. Ik heb toen alles laten vallen en me helemaal gestort op het maken van tunes. Vrijdag komt de eerste ep uit, verder heb ik weinig uitgebracht - wat losse releases op labels als Soulection, Doggtown; dat is in diverse blogs en DjMag ook wel opgepikt. Ik ben vooral bezig met nieuw materiaal maken."

22 en 27 februari de eerste live show
"Ik wilde altijd al live, al heel snel toen ik begon met draaien had ik 't gevoel dat ik niet echt een party dj wou worden die op feestjes draait. Ik draai specifieke muziek, muziek die ik zelf wil draaien en wil uitdragen. Dj-en vond ik tof, maar ik wou eigenlijk altijd liever een artiest zijn die zijn eigen muziek speelt. Nu heb ik van de Melkweg de kans gekregen om dat uit te ontwikkelen. Ik wil wat meer een eigen sfeer geven aan mijn beats-set. Ik maak live het arrangement, synth partijen, bas partijen, drums. En er komen wat gastartiesten. Daarnaast komt er een decor, met een grote lichtinstallatie gemaakt door de Wonderboys: die lichtinstallatie ga ik zelf bedienen tijdens de live show. Het lichtprogramma loopt daardoor sync met alles wat je hoort, 1 groot beest. Dat leek me heel vet aan dit project: je beats een extra dimensie te geven door het visuele aspect. Het gaat niet om mij, het gaat om de ervaring. Als mensen zich afvragen hoe het klinkt, ze noemen het future r&b of future soul, die ouwe feel in een nieuw jasje met housebeats en drum ‘n bass."


Lekkere natte glijers
"De Pillowtalk ep is m'n eerste solo project, met echte liedjes in plaats van alleen beats. Ik ben met wat bevriende vocalisten gaan zitten, en toen zijn we van scratch liedjes gaan bouwen. Voornamelijk in de Red Bull studio, daar hebben we de meeste gemaakt. Het resultaat is vier heel verschillende tracks, iedere vocalist is immers anders. Maar omdat we alles van scratch hebben gemaakt is die synergie heel belangrijk. Ik heb niet vier beats gemaakt en opgestuurd met het idee schrijf er maar wat overheen. We hebben echt alles samen gebouwd. Het resultaat is een best zwoele plaat, met lekkere natte glijers, vandaar dat de verzamelnaam ook Pillowtalk is geworden. Dat is wat het is, bedroom music. Ik vind het goed gelukt, het is best toegankelijk en behapbaar geworden voor een groot publiek, maar aan de andere kant is het allemaal elektronisch, zit er een experimenteel tintje aan en is het echt mijn sound. Het is precies de fusion die ik wou maken. Easy listening en tegelijkertijd experimenteel en elektronisch."


What's next?
"Ik ben nu best wel druk geweest met de ep en de live-show, die gaan we Europa inslingeren, we hebben al wat vette boekingen bevestigd gekregen. En verder ben ik erg druk met nieuwe tracks - around de clock aan het bouwen, en nieuwe samenwerkingen aan het opzoeken. We gaan wel zien wat de toekomst brengt.
Als de live-show tour achter de rug is ga ik eerst een paar weekjes naar Bali: dik en zwart worden!"