Popronde 2016: Money & the Man

nieuwe EP, touren, Popronde, Europa?

Interview: Mieke Hissink Foto’s: Pim Klompenmaker ,

Money & the Man, een tweemans formatie uit Zwolle bestaande uit Henk Wesselink en Ymte Koekoek, is een van de Overijsselse bands die mee doet aan de Popronde 2016. Garage blues zit bij hen in het bloed en ze maken met veel plezier een bende ‘herrie’ in dit genre. Op 15 mei was de release van hun EP, The World Is Burning in Hedon te Zwolle. 3voor12 had voor die tijd een interview met deze mannen.

De EP heeft afgelopen week de hele week op de Luisterpaal van 3voor12 gestaan. Te gek vinden de jongens dit! “We zijn super trots dat onze EP op zo’n groot medium te vinden is met een breed luisterpubliek.” zegt Ymte. “Zelfs Hot Press Magazine uit Ierland heeft ons weten te vinden en een retegoeie recensie geschreven over onze EP!” (Recensie door Hot Press zit nu in een betaald archief - red.)

Het verhaal van de EP
Drie jaar geleden zijn Ymte en Henk gestart met Money & the Man; “In die tijd zaten we veel in de oefenruimte om nummers te schrijven.” ‘Dance’ was het nummer waar ze het publiek mee wisten te veroveren. Maar het werd tijd om de andere nummers ook ten gehore te brengen. “De opnames waren een mooi en nieuw leerproces voor de ons, er moest gepland worden, knopen doorhakken, keuzes maken. En na twee jaar is hij daar, The World is Burning,” vertelt Henk. “We zijn tevreden, maar weten nu ook dat we nog veel meer in onze mars hebben.”

Het verhaal op de EP
“De EP gaat over het leven, over geld, over hoe wij mensen de wereld overnemen, zonder dat we er erg in hebben en soms niet eens begrijpen hoe de wereld werkt. Hoe we worden gehersenspoeld door de media en het nieuws, hoe we geen controle meer hebben over ons eigen leven, maar anders willen doen laten geloven. We moeten ons redden in deze maatschappij waar Money & the Man heel belangrijk zijn. Maar er zijn ook gelukkige liedjes over de liefde, over ondeugende dingen en over dromen en nachtmerries.”

Het verhaal dat de EP moet gaan leiden
Met de nieuwe EP als visitekaartje wil Money & the Man vooral in het najaar gaan scoren. Hun manager, Ralf Leemeijer, kan nu echt aan de bak met de promotie van de band. Dit heeft zijn vruchten ook al afgeworpen; een optreden bij 3FM Orde van de Nacht, en de volgende dag mochten ze in Paradiso staan als afsluiter in de kleine zaal tijdens de 30x20 minutenshow van Pinguïn Radio. Verder hebben ze de Zwarte Cross onveilig gemaakt en Bevrijdingsfestival Overijssel.


Op de agenda staat nu de Popronde 2016, het reizende festival dat 40 steden in Nederland aandoet. Deze start in september, 11 weken lang zijn er optredens van donderdag t/m zondag. Money & the Man is geselecteerd om hieraan deel te nemen, en Never Mind the Hype heeft hen getipt als een van de must-see bands tijdens dit festival.
Trots vertellen de heren: “We hebben onze merchandise nu ook op orde, naast de EP hebben we stickers, posters, tasjes en T-shirts. Onze EP is te koop voor welke prijs je ervoor wil geven. We willen namelijk bereikbaar zijn voor iedereen, ook voor iemand die misschien net iets minder te besteden heeft.”

 
Ook de releaseparty is gratis. “We hopen dat dit voor een volle zaal gaat zorgen, de deur staat open voor iedereen die ons maar horen wil. We willen niet dat de entree een drempel is waardoor publiek afhaakt. Met de Magnetic Spacemen in het voorprogramma gaan we het dak eraf spelen.”

Het verhaal na de EP
“Ons succes hebben we te danken aan de mensen die een hand uitsteken en dingen doen zonder er iets voor te vragen. Daar zijn wij deze mensen erg dankbaar om! Ons uiteindelijke doel is wel om inkomen te genereren uit onze muziek. Dat we ons volledig kunnen wijden aan de muziek en we ons niet hoeven laten afleiden door andere dingen. Op die manier kunnen we ook werken aan bekendheid in het buitenland, zoals Duitsland, Frankrijk en Ierland niet te vergeten!”

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze fantastische band, dan kun je ze live bewonderen op het gratis festival Lalalaland op 27 en 28 mei in Harderwijk, en het Full Color Festival in Kampen op 18 juni. En na de zomer natuurlijk tijdens de popronde bij jou in de buurt!