Het ochtendgloren van Tricklebolt met hun nieuwe ep DAWN

Sallands trots timmert verschrikkelijk hard aan de weg

Interviewe: Mieke Hissink ,

Vorige week woensdag hadden we een gesprek met Tricklebolt, een vijfkoppige en vooral ook jonge band, die vol enthousiasme en energie Overijssel heeft veroverd en nu klaar is voor de volgende stap: Nederland!

Jong en enthousiast dat is wat ze zijn! Ondersteund door de Burger Beurs, die ze hebben weten te bemachtigen, timmeren ze flink aan de weg. Op 8 april is hun ep-release in het Burgerweeshuis in Deventer.

DE BAND
De band is sinds 2014 bij elkaar, het was tijd om aan het echte werk te beginnen. Amper bij elkaar stonden ze bij de Wraak van Salland, het startschot van hun succes. Ondanks de korte voorbereidingstijd, 3 weken, waren zij de winnaar van de Wraak van Salland! Daardoor speelden ze zichzelf in de kijker bij Kunstbende Overijssel, waar zij deel aan mochten nemen en wederom als winnaars uit de bus kwamen. Dat belooft wat!

“Na het winnen van deze prijzen zijn we veel gaan optreden. We hebben er heel bewust voor gekozen om regionaal in te zetten,” aldus zanger Bastian Pen. Waarop gitarist Tim Kampman hem aanvult: “Je kunt overal spelen, maar dan eigenlijk ook weer nergens.”
Naamsbekendheid in Overijssel, dat is het doel van Tricklebolt geweest en dat is ook gelukt. Vooral in Salland heeft de band een grote aanhang.

Bastian: “Ik ben trots op wat we als band bereikt hebben. En dat daarmee ook het avontuur met de Burger Beurs is begonnen. Burgerweeshuis heeft ons gespot toen we in het voorprogramma van DeWolff stonden, afgelopen jaar, en dat heeft de bal doen rollen.”
Net daarvoor heeft de band nog een single op kunnen nemen samen met HJ Bökkers, dit is (alweer) een prijs, gewonnen via Poppunt Overijssel. De Burger Beurs sloot hier feilloos op aan.

Bij alle bandleden is de liefhebberij voor muziek ontstaan toen ze nog jonger dan jong waren. Drummer Ymte Koekkoek, die amper twee maanden bij de band zit vertelt dat hij is opgegroeid met Deep Purple en verschillende DVD’s heeft grijs gekeken.
De visie van Tricklebolt was direct duidelijk. Ze zijn bewust op zoek gegaan naar bepaalde muziekinstrumenten, allereerst moest er een Hammond orgel komen. En die lijn zette door, Tricklebolt wil jaren ‘70 georiënteerde muziek maken, met soms een vleugje sixties en misschien een kleine flirt naar de eighties. Met de komst van Ymte en zijn drumstel is het geluid compleet.
Bastian: “Het schrijven van de nummers ligt bij mij, dat is de basis, maar samen maken we de nummers en het geluid compleet.”


DE BURGER BEURS
De Burger Beurs heeft veel gebracht voor de band; vooral veel financiële ruimte. “We hebben onze ep op kunnen nemen, de videoclip kunnen maken, er zijn T-shirts gemaakt en zelfs een 'road2movie'. En hoe gaaf is het dat we onze ep bij een serieus poppodium als het Burgerweeshuis mogen releasen. Daarnaast hebben we een coach gekregen, Nienke Lohuis, zij is van de Popacademie Tilburg en heeft ervoor gezorgd dat ons optreden nu nog beter klopt en retestrak is.”
“Er zijn deuren opengegaan, het Burgerweeshuis heeft zoveel connecties,” zegt manager en vader Gerald Pen, “ook het optreden op Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle hebben we aan hen te danken.” “En we staan op een super goed tijdstip, om 15.30 uur op de Sena Talent Stage.” vult Daan Pen, basgitarist, aan.

Muzikaal zijn de ambities van Tricklebolt erg groot. “De grens willen we over. Daar ligt de muziek misschien ook wel beter en in Duitsland zijn we net zo snel als in Amsterdam. Daarnaast blijven we proberen om een plek te bemachtigen op de grotere festivals, zoals de Zwarte Cross.” Maar dromen moet je houden. Deze droom stellen ze nu nog even uit. Het geluid is nu goed en Tricklebolt geeft zichzelf dit jaar de tijd om het geluid verder te laten groeien. De basis is er en er staan optredens genoeg in de agenda.

DE EP
“En dan onze ep, we zijn super trots!” Hij is opgenomen in de studio van Marco Hovius, geen onbekende naam in de muziekwereld. Hij wist de seventies sounds van de band te vinden en vast te houden. Via een tip van Hovius is Tricklebolt in Brussel uitgekomen om hun ep te masteren, analoog, bij niemand minder dan Alan Ward. “Met zulke professionals hebben we nog nooit gewerkt, het was te gek!”

De ep is gebaseerd op hun Sallandse roots; nummers zijn vernoemd naar of gaan over de streek en dat is binnen in de hoes ook terug te zien. “Bovenal is het onze mentaliteit! Het heeft wat weg van Cuby and the Blizzards, wat zij deden met Groeten uit Grollo. Het is toch gaaf om te zien hoe zij, vanuit een klein boerendorp, wisten op te boksen tegen de westerse bands.”

WAT VINDEN WE ERVAN?
Wanneer je de intro hoort van de ep denk je in eerste instantie beland te zijn in een kerk, maar in het aansluitende nummer ontwaakt het Hammond orgel dat direct een heerlijke melodielijn inzet. Langzaam bouwt het nummer zich op om tot een muzikaal hoogtepunt te komen, waarbij een licht kippenvelletje niet te onderdrukken is. Je krijgt direct zin in de rest van het album!
Het album rockt aan alle kanten, scheurende gitaren en het Hammond orgel dat de toon zet. De zanger weet van wanten en lekkere riffjes passeren de revue. Al snel ben je in de ban van Tricklebolt! We zien ze wel staan in the Roadhouse op de Zwarte Cross, met een publiek dat uit zijn dak gaat, ze zouden er perfect passen.

De titel van de ep, DAWN, heeft dan ook een mooie betekenis: ochtendgloren. In kaart gebracht door de Griekse en Romeinse Godin van de dageraad. Laat dit het ochtendgloren van Tricklebolt zijn!


Check hun facebook pagina voor updates en nog meer roadmovies, en kom vrijdag 8 april naar hun ep-release in het Burgerweeshuis!
Eerder op de dag, om vijf uur 's middags, speelt Trocklebolt ook nog een gratis akoestische instore sessie bij Plato Deventer.