Wie wil er nou niet in sprookjes geloven?!

SPROOK neemt je mee op een muzikaal avontuur

Tekst: Mieke Hissink en Marije Jacobsen / Foto's: Willem Stolk ,

3voor12 is bij het jaarlijks terugkerend Tuinfeest in Deventer, het poëziefestival voorafgaand aan de boekenmarkt. Op 7 bijzondere locaties rondom Theater Bouwkunde, waaronder enkele prachtige stadstuinen, vindt dit festival plaats. Met ruimte voor oude bekende namen, maar ook jonge en nieuwe dichters. Naast poëzie is er ook muziek en… sprookjes!
In de theaterzaal van Bouwkunde kan het publiek genieten van SPROOK.

SPROOK is een productie van productiehuis Oost-Nederland/De Nieuwe Oost, onder regie van Jantien Koenders en Rob Kramer. Martijn Holtslag (bekend van Knarsetand en Quibus) heeft een leidende rol; samen met Luca Simonelli, Tonny Nobel en Pim Kokkeler geven zij een nieuwe kijk op het vertellen van sprookjes. Muziek speelt hier een belangrijke rol in.

 

Er is heel veel belangstelling voor de voorstelling van SPROOK. De zaal zit al snel helemaal vol en de publieksbegeleiders moeten zelfs enkele mensen teleurstellen.
De speciaal voor het Tuinfeest geschreven voorstelling begint met duistere, mystieke, en soms zelfs psychedelisch te noemen muziek. Het past perfect bij het eerste sprookje dat gaat over een man die niet goed weet wat hij wil met zijn leven. Het verhaal voert ons mee op zijn zoektocht. Geluidseffecten, lichten en een dosis humor maken het sprookje compleet. Het publiek is duidelijk geboeid, want het is muisstil.

Het eerste sprookje wordt opgevolgd door een tweede. Het vertelt ons het verhaal van een muzikant met een groot talent en van rijke mensen die misbruik van zijn talent proberen te maken. De muzikant weet hier op slinkse wijze een stokje voor te steken. Het tweede verhaal is wat toegankelijker en wordt omlijst door een stuk swingende muziek. Het is vrolijk en meeslepend en zorgt ervoor dat je moeilijk stil kunt blijven zitten.

De voorstelling van SPROOK is bijzonder, het is spannend en boeiend. Alle artiesten beschikken over talent, de teksten van de sprookjes zijn zelf geschreven, alles rijmt. De verteller (Martijn Holtslag) weet het publiek te boeien met zijn prettige stem, mooie woordkeuze en mimiek. Je zou het poëzie kunnen noemen. Luca Simonelli is de muzikale uitblinker in dit stuk. Het is geweldig om te zien hoe hij met gemak diverse blaasinstrumenten bespeelt.

SPROOK was een mooie en bijzondere aanvulling voor het Tuinfeest 2016. ‘Eind goed, al goed!’