Roots Rising brengt warmte!

“Met onze EP Free willen we mensen meenemen in ons verhaal, we bring them positive vibes!”

Interview: Mieke Hissink ,

Niet alleen in Deventer, maar ook daarbuiten timmert Roots Rising stevig aan de weg. Sinds februari is de band in hun huidige setting bij elkaar. Het eerste initiatief was er drie jaar geleden en kijk wat ze tot op heden al bereikt hebben: deelname aan Popronde 2016, voorprogramma voor The Wailers, nominatie voor de Popprijs Overijssel en op 8 september het uitbrengen van hun eerste EP genaamd “Free”. 3voor12 ging in gesprek met drie leden van deze 11-koppige band.

We zitten aan tafel met zangeres Miou Amadée, zanger/MC Fabian Schrijver en saxofonist Richard Wevers. Een energiek stel dat vol enthousiasme praat over Roots Rising. Hun bestaan is eigenlijk nog vrij kort, het sneeuwbaleffect des te groter.

Fabian vertelt dat hij samen met Bob Joosen (zanger/gitarist) drie jaar terug is begonnen met het schrijven van liedjes. Nadat er enkele op de plank lagen en vrijwel meteen muzikanten bij het proces betrokken werden, begon de band met spelen en werd de verdieping opgezocht. Na drie jaar ontwikkelen is er een sound en een EP!

De sound
De sound van de band is niet onder één noemer te vatten en eigenlijk hoeft Roots Rising ook niet in een hokje geplaatst te worden. Er zijn 11 leden met allemaal hun eigen muzikale achtergrond. Maar als het dan toch gedefinieerd moet worden kom je het dichtste in de buurt van Reggae met HipHop, Balkan en Ska.

De band is één en al passie, voor de leden is het ook wel een soort vrijheidsproject: wat wil je toevoegen als bandlid. “Iedereen in de band heeft natuurlijk een andere kijk op de wereld, maar het algemene gedachtengoed is toch vrij hippie. We zien een wereld vol oorlog, ongelijkheid, leugens, maken onze aarde goed kapot en het enige waar we ons druk om lijken te maken is economische groei. Dat is de boodschap die we willen overbrengen met onze muziek, maar dan wel in een positief jasje. Ons credo is: Let’s start a revolution with Peace, Love, Unity and Having Fun.”Voor de band zelf is de kern om mooie muziek en herinneringen te maken. “Daardoor hark je misschien niet het meeste geld binnen en sta je regelmatig op houtje-touwtje festivals, maar genieten we als band wel het meeste.”

Bij de EP worden twee videoclips gereleased, waarvan de eerste genaamd “In This Life”. Het ontstaan van de clip is heel spontaan gegaan. “We zouden in juli bij Woodstock 69 in Bloemendaal staan en dachten: laten we met vrienden een dag naar het strand gaan en er een leuke dag van maken. We hopen dat mensen vrolijk worden als ze de clip zien.” Hoe de tweede clip eruit gaat zien is nog een verrassing, maar dat het een animatie videoclip wordt willen ze al wel verklappen.


De EP
Het enthousiasme, maar ook de kwaliteiten van Roots Rising zijn niet onopgemerkt gebleven. De band heeft de Burgerbeurs weten te bemachtigen, wat inhoudt dat de band (financiële) ondersteuning krijgt van het Burgerweeshuis. Hierdoor kon de EP gemaakt worden, een proces dat enorm goed is geweest voor de muzikale ontwikkeling van Roots Rising. “Iedereen maakt een kwaliteitsslag en alles wordt professioneler. Veel bandleden zitten in meerdere bands en je ziet de focus nu steeds meer richting Roots draaien.”

Met de EP maakt de band iets tastbaars. Ze hebben gekozen voor vijf nummers op deze EP. Voor wie de band al kent staan er twee nieuwe nummers op, de andere drie zijn bekendere. Wanneer de eerste klanken uit de boxen komen tovert deze EP een glimlach op je gezicht, als de zon dan ook nog eens schijnt, kan je dag niet meer kapot. Een vrolijke deun is het zeker!

Popronde
Na de release gaat de Popronde ook snel van start. Roots Rising staat naast de opening op 15 september in Nijmegen ook in Wageningen, Arnhem, Heerlen en Haarlem. Hier komen waarschijnlijk nog steden bij: Richard, die de boekingen doet voor de band: “veel kroegeigenaren zien misschien niet meteen een 11-koppige band in hun kroeg passen. Maar we maken ons altijd passend en kunnen in meerdere formaties spelen, dus niet alleen met 11 man, maar ook zeven of zelfs drie.”

Maar de eerste focus van Roots Rising is om van de releaseshow een enorm feest van te maken. “We werken nu samen met Aad Apon, een hele fijne geluidsman die onze sound enorm heeft verbeterd. Ook hebben we veel gerepeteerd en zullen we een aantal nieuwe nummers spelen.” De EP, in combinatie met de Popronde moet Roots Rising buiten Deventer en Zwolle meer op de kaart gaan zetten.

Toekomst
Een droom van de band is om door Nieuw-Zeeland te touren. Een van de bandleden, trombonist Isaac McCluskey, komt er vandaan en heeft met flinke omwegen en grote avonturen Roots Rising leren kennen en is nu vaste muzikant in de band. “Hij kent als muzikant veel interessante mensen in Nieuw-Zeeland en het lijkt ons een fantastisch land om te touren, uit de verhalen van Isaac blijkt dat ze reggae ook goed kunnen waarderen.” Maar ook Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Engeland zijn interessant: “er is daar een veel groter publiek voor onze soort muziek.“

Maar ze beginnen met Nederland: de EP-release is aankomende donderdag 8 september in het Burgerweeshuis in Deventer! Kom op tijd, dan kun je direct genieten van het voorprogramma, I’m With Stupid.