New Deventer Collective zet de bal in MOTION

Gebundeld talent presenteert debuut album

Tekst: Susan Stiletti Foto's: Niek Doup ,

Eerst zolderkamer artiest en dan gelijk de studio in om een debuut album samen met andere artiesten op te nemen. Wellicht de ultieme droom voor veel beginnende muzikanten maar tegelijkertijd een beetje hoog gegrepen lijkt het allemaal. En toch is dit het New Deventer Collective, een groep creatievelingen uit Deventer, in zeer korte tijd gelukt. Op vrijdag 15 april in Het Burgerweeshuis was het dan zover: de release party van het nieuwe album MOTION met live optredens. "Het was een pittig 'klusje' maar we hebben er bewust voor gekozen om gelijk een album in de studio op te gaan nemen en vrij gauw uit te brengen/presenteren. Zo hou je de 'buzz' erin," verklaart oprichter Luuk Neuteboom.

Na drie maanden de krachten bundelen en keihard aan de slag te zijn geweest, mag het resultaat er wel wezen. Niet in de vorm van een fysiek album maar negen tracks (zowel Nederlands als Engelstalig) die via Spotify gestreamd kunnen worden:

Een aantal van deze nummers liet New Deventer Collective live horen voor een publiek vol enthousiaste fans. De zenuwen waren des te groter aangezien de meesten voor de eerste keer op het podium stonden. En toch hing er een lekkere, relaxte sfeer in de zaal.

Van onschuldige liedjes tot hardcore hip-hop
Het eerste optreden was met zangeres Nadia (Nadia Peeters) en rapper Obey (Omar Secka), een vrij 'braaf' nummer met positieve teksten over onder meer samenhorigheid. Een toepasselijk thema, gezien ze drie maanden lang intensief met elkaar zijn omgegaan.
"Ik maak muziek meer voor de lol en hoef niet per se bekend of beroemd te worden. Ik vind het een leuke, leerzame ervaring om met anderen mee te werken aan zo'n project." aldus Obey.

Vervolgens kwamen zangeres Carlijn (Carlijn Meijer) en rapper Young JFK (Jasper Kreijtz) aan bod met het zwoel klinkende, provocerende nummer Laying in the Dark, dat uiteraard over verleiding en seks gaat.

Chey (Cheyenne Pattiwaël) zong het nummer I wish I was Broke en de titel verraadt de boodschap al: geld maakt niet gelukkig. Een boodschap die haaks staat op het over het algemeen snelle, alles moet uitblinken, leven van de huidige consumptie maatschappij.

Als afsluiter een gepimpte versie van het lied Nada (niks in het Spaans). Het podium stond vol met drie  coole gasten vol testosteron (Hansje, Mike Gatore en Ruben Lapong van het dansduo Ruga Lapong), die het publiek op een waar hardcore hiphop nummer trakteerden. Compleet met "Nigga's, bitches & hoes" die er meerdere keren in vermeld worden, is dit nummer authentiek in yo face. Alle optredens werden ondersteund door dj Clee Ezerman.

Toekomstmuziek
In totaal werken er twintig jonge artiesten aan mee, inclusief producers, kunstenaars/grafische vormgevers/fotografen. NDC wordt ondersteund door een aantal lokale instanties (New Arts Deventer en het Burgerweeshuis).
De release party is slechts de top van de ijsberg want in mei beginnen ze al met de volgende stap. Eén keer in de maand gaan ze in De Hip een popcafé houden zodat er steeds een plek is voor vers talent om te laten zien wat ze in hun mars hebben. Wordt dus vervolgd!