NNENN - Snapshots of Eternity

"Onze sound is vanuit het hart gemaakt"

Interview door: Rene Simmelink ,

Sporadisch luister je een plaat die je het gevoel geeft dat ‘tijd’ min of meer abstract is.
Als zo’n moment zich voordoet, weet je dat je te maken hebt met kwaliteit, ongeacht het genre waarnaar je luistert. Snapshots of Eternity is hier een excentriek voorbeeld van.
Een uiterst geraffineerde en gedurfde combinatie van tracks, waarbij zang en elektronica worden samengesmolten tot een diepgaande reis in het leven en de gedachtegangen van Tonny Nobel en Johanneke ter Stege: het intrigerende koppel NNENN.

Een uniek en energiek duo, gebroed onder de vleugels van het conservatorium in Enschede. Tonny, een gepassioneerde, down-to-earth sounddesigner, beschikt over een duidelijke wil en visie, waarmee hij zijn muziek en zijn leven daaromheen weet in te richten. Johanneke, de dromer van de twee, overstroomd met creativiteit, liefde en passie voor alles wat met poëzie, beeld en singer-songwriters te maken heeft, brengt het duo muzikaal perfect in balans.

NNENN, dat niet lang na hun oorsprong werd opgepikt door Productiehuis Oost-Nederland (ON), kreeg meer en meer vorm en de improvisaties mondden afgelopen jaar uit in daadwerkelijke tracks. De eerste EP All Right kwam in april 2015 digitaal uit.
Vervolgens werden de teksten maatschappijkritischer, de nummers gedetailleerder en de kwaliteit van de zelfgeproduceerde samples groeide. “Een ambacht.” aldus Johanneke. “Mensen hebben vaak niet door hoeveel tijd en energie er wordt gestoken in het maken van elektronische muziek. Tonny bouwt de meeste geluiden letterlijk helemaal van onderaan op. Dat is gewoon kunst.”

De in Enschede geboren en getogen Johanneke werd het en public optreden vanaf haar vijfde levensjaar met de paplepel ingegoten door een muziekliefhebbende vader en een moeder werkzaam als drama-docent. Via een totaal ander pad kwam eilandbewoner Tonny Nobel vanuit Ameland terecht in Leeuwarden, waarna hij vervolgens zonder twijfel zijn keuze liet vallen op de opleiding voor muziekproducers aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Reden? Om onder meer les te krijgen van Tom Holkenborg… beter bekend als Junkie XL.

En zo geschiedde. Op het ArtEZ trekt Tonny de stoute schoenen aan en daagt Johanneke uit om zijn beats onder haar fluwelen stemgeluid te droppen. Een gouden zet. Vanaf het eerst moment heerst een chemie bij het duo en zijn zij in staat om een geluid te creëren dat doordringt tot de kern. De zelfgeschreven teksten van Johanneke (die ook stadsdichter van Deventer is) komen snoeihard binnen en haar doordringende stemgeluid bevat een voelbare lading met pure emotie, zowel in de studio als op het podium. Naast de passie en emotie roemt de zangeres de eerlijkheid en transparantie van de act. “De teksten zijn echt gemeend en onze sound is vanuit het hart gemaakt. Het is puur.”

Ze trapten onlangs hun tour af met de releaseparty voor Snapshots of Eternity in Het Kunstenlab in Deventer. “Een absoluut hoogtepunt tot dusver", aldus Tonny. “Ik was erg tevreden over de locatie en de manier waarop we de boel muzikaal hebben kunnen presenteren. Rondom ons optreden was tevens een expositie gaande, gelinkt aan het reizen in de tijd. Dat paste perfect bij onze visie en invulling.” Een mooi moment om bij stil te staan. En dat doet het koppel maar al te graag…


“Met ons album wilden we een soort van momentopname creëren, waarin je even helemaal weg bent”, aldus Johanneke. Tonny vult haar aan: “We hadden de wens dat het album één verhaal zou worden, als het ware een soort van totale natuurwandeling. En dat is ons aardig gelukt.”

Dat het een interessante trip is staat buiten kijf. De twee conservatorium studenten staan garant voor een geluid dat neigt naar een combinatie tussen Portishead en Imogen Heap, met hier en daar zelfs wat drum&bass en sferische trip-hip invloeden. Naast het Productiehuis ON is ook Studio Wonder een belangrijke partner geweest in de totstandkoming van het artwork van de cd, die wordt verrijkt met 12 gedichten en foto’s van Johanneke's hand. Al had ze bij aanvang wat moeite met de invulling… “Ik vond het lastig om de controle uit handen te geven en daardoor werd de situatie wat lastig wie er in de lead was. Uiteindelijk hebben wij onze handen er vanaf getrokken en zijn we heel tevreden met het resultaat van Sander (Studio Wonder).”

Naast de originele en persoonlijke touch die het album met zich meedraagt, is de jarenlange ervaring van Johanneke als zangeres en podiumdier overduidelijk hoor- en zichtbaar, waarbij ze in staat is om je als luisteraar vast te grijpen en even niet meer los te laten. De passie waarmee Tonny, ook buiten de act om, zijn dagen vult met het masteren van andermans tracks en zijn liefde voor het produceren van eigen geluiden en muziek, spreekt tot de verbeelding.
Met het talent dat de twee bezitten èn de gedegen en gerichte vooropleiding kunnen we concluderen dat NNENN geen eendagsvlieg is, maar dat Snapshots of Eternity weleens een kwalitatief sterk begin van iets eeuwig moois zou kunnen zijn...


Cruciaal voor de toekomst is wel dat het stel zich voldoende blijft uitdagen, volgens Johanneke. En daar wordt op de achtergrond inmiddels hard aan gewerkt: “In de toekomst willen we graag nog meer visuele aspecten toepassen in onze act en eventueel met gastmuzikanten gaan werken. Dat lijkt ons beiden een mooie verrijking van de huidige podium act”.

Naast releaseparty van de plaat, het bezoek aan 3FM en de lancering van de videoclip is het volgende hoogtepunt aanstaande: NNENN speelt donderdag 14 januari volkomen terecht op Eurosonic Noorderslag. Place to be: Troubadour in Groningen, aanvang 22.15 uur.

Rest ons tot slot alleen nog de vraag… heeft Lowlands al gebeld?!

Links:
Bandpagina: http://www.nnenn.nl
Facebook: https://www.facebook.com/NNENN-555130477966418/
Spotify: https://open.spotify.com/album/2sD9JuWKobHLk2G6dusLpP