Muzikaal goud in Goudmijn van Fields Of Joy

Grote namen spelen op Het Hulsbeek in Oldenzaal

Tekst: Sjoerd van Ommen / Foto's: Willem Stolk. ,

Fields Of Joy heeft met zijn tweede editie veel grote namen naar Oldenzaal getrokken. Onder andere The Brahms, Birth Of Joy, Rondé, Dotan & Typhoon stonden op hoofdpodium de Goudmijn. Hier een verslag van bands die daar stonden.

De zaterdag start met The Brahms. Zij beginnen rustig met ‘Royal’ om het publiek lekker op te warmen. Als even later ‘Homerun’ wordt ingezet spat de energie van het podium af! De festivalgangers kennen dit nummer overduidelijk. The Brahms komen net uit Zuid-Holland waar ze nieuw werk hebben geschreven, vertelt de zanger, maar in Oldenzaal is nog het bekende werk te horen. Zanger David Westmeijer kondigt aan dat ze een van hun favorieten inzetten: ‘Shoulder Blades’. Dit is de herkenbare sound van The Brahms dat aanslaat bij het publiek.

Tot dat moment hadden ze het publiek mee, maar daarna kakte het in. Rustige nummers waarbij weinig mensen aandachtig aan het luisteren waren. Bij een nummer als 'Jerusalem' was dat het geval. Gelukkig herpakten ze zich bij het voorlaatste nummer ‘Feels Like Home’. Als daarna de hit 'Golden' wordt ingezet geniet het publiek zichtbaar en kunnen we spreken van een frisse en geslaagde start van Fields Of Joy.

Na de warming-up van The Brahms zijn de mannen van Birth of Joy aan de beurt. Voorafgaand aan het optreden hebben zij de volgende boodschap: “Doe gezellig mee, doe wat je niet laten kan, drink bier en word dronken.” Wat kan Birth Of Joy een geluid produceren met maar drie muzikanten! Een gitarist, toetsenist en een drummer. Nummers met gigantische solo’s erin. Wie van rock houdt, kan z’n vingers aflikken bij een optreden als dit.

Het zonnetje breekt letterlijk en figuurlijk door als Rondé begint te zingen. Een heerlijk relaxte ‘vibe’ heeft haar openingsnummer. ‘Naturally’ is een nummer dat aanslaat bij het publiek. Het is de herkenbare ‘Rondé sound’. Het publiek zingt ingetogen mee met 'We Are One'. Daarbij krijgt Rondé zowel de heren als de dames aan het zingen. Even later doet zangeres Rikki Borgelt alleen met de toetsenist Adriaan Persons een intiem nummer. Klein en mooi. Uiteraard spelen ze ook hun track die al bijna drie miljoen keer is afgespeeld op Spotify: 'Run'. Rondé klinkt live goed en is de eerste band bij de Goudmijn die de festivalgangers aan het dansen krijgt.

Tegen de tijd dat Dotan de Goudmijn betreedt is de zon ondergegaan. Het is een show waar je vanaf minuut één écht in zit. De grote trommels geven je direct het ‘Dotan gevoel’. Bij ‘Let The River in’ verschijnen er vele smartphones om liveopnames te maken en zingt het publiek de tekst vanuit hun tenen mee. ‘Dark Of The Morning’ is een nieuwe song dat recent is opgenomen. Een rustig nummer dat het meest in de buurt van ‘Hungry’ komt qua sound. Met ‘Home’ gaan de handen de lucht in, klappen mensen automatisch en wordt er uit volle borst meegezongen. ‘Home’ is dan ook het absolute hoogtepunt van het optreden.

Typhoon mag afsluiten met zijn titanenband. Het begin is heel rustig met de trompettist die solo een fijn melodietje speelt. Na een minuut schudt Typhoon alles wat vastzit los! Mensen kunnen niet stil blijven staan. Die handen gaan op en neer op de dansbare hiphop. Even later vraagt Typhoon om een groot applaus voor Coen en Thijs. De twee bandleden van Typhoon konden er niet bij zijn vanwege een auto-ongeluk vlak voor het optreden. 'Lobi Da Basi' wordt met overtuiging ingezet.

Als Typhoon de tv aanzet of op social media kijkt, dan vraagt hij zich af: in wat voor een wereld zijn we beland? Hij doelt op al het geweld dat er nu gaande is. Vervolgens zingt hij een prachtige ingetogen versie van: ‘Iedereen Is Van De Wereld’. Na dat momentje van bezinning is het al snel weer feest. Typhoon is een rasechte entertainer en een waardige afsluiter van Fields Of Joy 2016.

Houd 3voor12.vpro.nl/overijssel of 3voor12 Overijssel op Facebook in de gaten voor deel twee van Fields Of Joy met o.a. Eva de Roovere, Janne Schra en NNENN.