Magnetic Spacemen groeit met het jaar harder

“Met ons nieuwe album klinken we beter dan ooit”

Interview: Mieke Hissink ,

Magnetic Spacemen’s nieuwe album kwam 9 oktober 2016 uit met een knallende releaseparty in Hedon Zwolle, daarnaast timmeren deze heren telkens harder aan de weg. Het werd tijd voor 3voor12 om met hen in gesprek te gaan. We spraken zanger en basgitarist Sam over welke weg ze hebben bewandeld om te komen waar ze nu staan en wat de toekomstplannen van de band zijn.

Verleden
Oorspronkelijk is de band ontstaan in 2013. “We hebben het eerste half jaar een beetje aangerommeld onder een andere naam,” vertelt Sam. “Magnetic Spacemen is als band geboren in mei 2014. Dit kunnen we misschien beter zien als echte en officiële start. We hebben tot eind 2014 geoefend en een geluid proberen neer te zetten. Daarna heeft er een wisseling van drummer plaats gevonden. De nieuwe drummer, Max, was snel gevonden; hij werd door gitarist Erwin geïntroduceerd. Ze kennen elkaar van de rockacademie. En met het vinden van de drummer was de nieuwe sound eigenlijk ook gevonden.”

“De, nu niet meer zo nieuwe, drummer heeft een goed geluid en slaat lekker hard,” zegt Sam lachend. De band kan een ruige garagerock neerzetten, hard en stevig. Daarnaast kunnen er invloeden van AC/DC te horen zijn in de muziek, dit komt doordat Erwin ook nog in een andere band zit, een AC/DC tribute band.

Vanaf dat moment begint het prille succes van de band met optredens op o.a. de Zwarte Cross, Bevrijdingsfestival Overijssel en stonden ze in het voorprogramma van John Coffey en Peter Pan Speedrock. Die beide bands zijn gestopt en Magnetic Spacemen probeert de fans mee te krijgen naar hun optredens.

Nu
Daarnaast mag de band meedoen aan de Popronde 2016 (het grootste gratis reizende muziekfestival van Nederland) en worden ze door Never Mind The Hype geselecteerd voor de NMTH-route tijdens deze ronde. In totaal treden ze in 20 steden op, een drukke periode. In totaal hebben ze 75 optredens gehad in 2016.
Dat forse aantal optredens hebben ze grotendeels te danken aan hun manager, Justin Buffinga van SOZ Concerts. “Justin heeft een enorm netwerk, waardoor we zo ver kunnen komen. Hij doet ontzettend zijn best om ons overal te plaatsen, op zowel festivals als in zalen.”

Album
De jongens zijn in 2015 de studio in gedoken om een plaat op te nemen. Op 9 oktober is dit album, Youth Glory, uitgekomen tijdens een spetterende releaseshow in Hedon Zwolle. De zaal was vol met niet alleen vrienden en familie, maar ook onbekenden en mensen die ze niet verwacht hadden. De run op dit nieuwe album was deze avond, maar ook tijdens andere optredens, enorm!
Naast de muziek had de band ook bier te promoten, Magnetic Spacebier.

Het geluid is heel anders dan de EP die in 2014 uit is gekomen. In de afgelopen jaren heeft de band telkens meer hun sound weten te verbeteren en komen ze dichterbij de garagerock die ze willen maken, ruiger en harder. “We zijn gegroeid in het afgelopen jaar en dat is gelukkig te merken.”

Er staan negen nummers op, geschreven door Sam. Vaak schrijft hij de nummers thuis en worden ze gefinetuned samen met de band. Soms ontstaan er ook nummers tijdens het oefenen. Het samenwerken staat centraal in het proces van nieuwe nummers produceren.
En naast het schrijven heeft Sam de hoes ook ontworpen. “Het poppetje op de cover is een jongen die op mij zou moeten lijken, niet letterlijk dan gelukkig, maar net als ik een dwarse puber die niet wil opgroeien,” aldus Sam.

“We hadden wel redelijke verwachtingen met de betrekking tot de release en de verkoop van ons album, dat maakte het ook best spannend. Je weet niet hoe hij in ontvangst wordt genomen en wat men er van vindt. Maar tot op heden is bijna iedereen positief en krijgen we goede recensies.”
De nummers gaan vooral over puberproblemen. Veel liedjes heeft Sam geschreven toen hij 15 was. “Wat dat betreft blijft de tekst misschien iets achter bij onze leeftijd, maar dat zal op ons tweede album anders zijn.”

Heden
De band heeft afgelopen jaar weinig tijd gehad om nieuwe nummers te schrijven, ze hebben vooral veel op het podium gestaan. Voor 2016 staan er nog vier shows op de planning, waaronder het festival ‘De IJssel Stroomt Over’ in Metropool in Hengelo (wil jij hier met korting naar toe, neem dan voor 14 december contact met de band op) en het eerste optreden van de band in het buitenland, 22 december te Antwerpen.

In 2017 willen ze samen nieuwe nummer gaan schrijven en de muziek hierbij bedenken voor een tweede album. “Op het tweede album moeten meer invloeden komen van ‘Thee Oh Sees’ en ‘Meatbodies’. Wat betekent dat de sound wederom anders en hopelijk nog beter gaat worden.”
In het voorjaar van 2017 zal er alvast een single worden uitgebracht met videoclip van dit album.

Verder staat er voor 2017 genoeg in de planning. Naast optredens op Eurosonic Noorderslag, komt er een skatetour, hierover volgt snel meer informatie. Maar de grootste focus ligt toch wel op het buitenland. Er is al voorzichtig interesse vanuit o.a. Denemarken en Duitsland, en in april worden meerdere landen aangedaan in een heuse EU-tour!
En het maken van nieuwe muziek dus. Voor het opnemen van het tweede album zal er een “BEERFUNDING” project starten met hun eigen Magnetic Spacebeer, er wordt nu gezocht naar verschillende afzetmarkten.

Wil jij in het bezit komen van het (zowel op CD als vinyl verkrijgbare) debuutalbum Youth Glory, bezoek dan een live show van de band of bestel hem via het platenlabel Sounds Haarlem.