John Coffey breekt skatepark Deventer af

De mannen van John Coffey speelden live de soundtrack van de game Tony Hawk’s Pro Skater 2

Tekst: Martijn Holtslag Foto's: Silvy Maatman ,

In samenwerking met Het Burgerweeshuis (productie), en Burnside (locatie) wekken de badass-boys van John Coffey de soundtrack van Tony Hawk's Pro Skater 2 tot leven. In het uitverkochte skate-park-omgetoverd-tot-popzaal gaat het publiek helemaal uit z'n dak.

Het optreden begint met een hiphop-track waarbij de band, rappend over een backingtrack, wordt bijgestaan door de rapper van The Cool Quest. Na deze energieke opening begint het raggen. De eerste gitaarklanken scheuren door het skatepark en de trommelvliezen. "Ik wil minstens vijf stage-divers op het podium zien voor we met deze track beginnen" schreeuwt zanger David. Een bevel waar meteen gehoor aan wordt gegeven. Vanaf dan is het hek dan ook van de dam: Burnside gaat los!

De set wordt even onderbroken voor een demonstratie van het lokale skate-team, dat wat spectaculaire trucs laat zien. Waarna de gitaren weer door je trommelvliezen boren. Als jonge Necromancers wekken ze de late 90's weer tot leven. Ze hebben zelfs wat unieke game-vocals gesampled, om die af en toe door de set te gooien. De eerste Wall of Death is na een halfuurtje een feit.

John Coffey heeft voor het concert aangekondigd een goudgeverfde videoband ergens in het pand te verstoppen. De vinder ontvangt vervolgens een skate-board als vindersloon. De winnaar wordt op driekwart van de set het podium opgeroepen en bij het instarten van de volgende track, met skateboard het publiek in gestage-dived.

Opvallend is hoe John Coffey de soundtrack van de game niet alleen naspelen, maar ook spelen met hun eigen sound en podiumperformance. Echt los gaat het bij het laatste nummer, Rage Against the Machine's "Guerilla Radio". Het publiek blijft maar stage-diven.

Het publiek is divers, van popmuziekliefhebbers en john coffey-fans tot skaters en die-hard gamers. Het is gaaf om te zien hoe dit concept aan alle kanten werkt. De waanzinnig vette soundtrack van een (voor velen nostalgische) game, een muzikale band die een dikke live-reputatie heeft en waarmaakt, in combinatie met een de perfecte locatie (Burnside) en de organisatiekracht van het lokale poppodium (Het Burgerweeshuis). Wij willen meer!