Haaksbergen op zijn kop door Factor10!LIVE

Lotte Aarnink tovert Haaksbergen om tot één groot muziekfeest

Tekst en foto’s: Sharon Vreeburg en Maureen Vreeburg ,

In Haaksbergen vinden niet heel vaak muziekevenementen plaats, maar Lotte Aarnink heeft een geweldige showcase in elkaar gezet: Factor10!LIVE. Met haar bedrijf Lotte Books It All heeft Lotte zes heel afwisselende bands weten te boeken. Ook nodigt ze programmeurs uit die hopelijk straks de bands op festivals willen hebben. De locatie van het evenement, Het Hagen, is een mooie en vooral erg gezellige locatie.

Om vier uur begint de dag met de vijf mannen van de Zwolse indieband Aspen Gems. Lotte kondigt hen enthousiast aan. Aspen Gems zet een energieke en mooie show neer, ondanks de technische problemen (gescheurde vel van bass drum) tussendoor. Zanger Jan Marcel heeft een vol stemgeluid en doet erg zijn best op een goede stageattitude, toch oogt het soms enigszins ongemakkelijk. De band moet nog wel groeien, maar ze zijn al hartstikke goed op weg.

Na een pauze van 30 minuten betreden de jongens van The Hubschrauber het podium. Tijdens de soundcheck spelen ze de intro van 'All Is Dull' van De Staat, waardoor meteen duidelijk wordt waar ze vandaan komen: Nijmegen dus. Ze hebben ontzettend veel schik tijdens het spelen. Het zijn spontane gasten die eigenlijk al te groot lijken om op dit kleine podium in Haaksbergen te spelen. Het is jammer dat het publiek dit talent niet erg kan waarderen. Het applaus is matig en een aantal mensen lijkt het belangrijker vinden bij te kletsen met buurman Arie.

Dan is het tijd voor het duo Koppen om de mensen te verrassen met hun unieke show. Het is de bedoeling dat iemand uit het publiek op een stoel gaat zitten en een aantal vragen beantwoordt. Als het spontane duo een goede indruk heeft gaan ze een muzikaal portret bij het persoon creëren. Een muzikale improvisatie dus. De vrijwilligers uit het publiek doen goed mee en zo ontstaat er een leuke wisselwerking tussen de mannen en het publiek. Als de Doe Maar tributeband het podium beklimt, Doe Maar Na, wordt het publiek meteen wakker geschud. Zanger Geert Leurink krijgt het publiek gelijk mee en voor je het weet staat Haaksbergen te springen en te dansen. Doe Maar Na is erg enthousiast en zorgt voor een toffe show. Ook laat Geert zijn geweldige moves nog even zien, van hakken tot riverdancen. Op het eind maken ze nog een selfie met het enthousiaste publiek om de show af te maken.

Dan is het tijd om weer even bij te komen bij Living Room Heroes. Zij maken erg mooie rootsmuziek, waar je je meteen relaxed door voelt. De mannen komen ervaren over en krijgen gelukkig wel een verdiend hard applaus van het publiek. Als afsluiter treden de Belgen Rusty Roots op. Alleen al bij de soundcheck wordt iedereen weggeblazen. Zanger Jan Bas heeft een heel mooie en krachtige stem en gitarist Bob Smets zorgt voor gave solo’s. Lotte doet zelf nog een nummertje mee op het podium. Deze band heeft een grootse sound, waardoor je bijna begint te denken dat je in de Heineken Musical Hall staat in plaats van Het Hagen in Haaksbergen.

Al bij al heeft Lotte Aarnink een prachtige dag in elkaar gezet. Van tevoren heeft 3voor12 Overijssel een interview met haar gehouden waarin zij zei: "Het programma is heel divers waarin de gezelligheid vooral centraal staat." Dat is dan zeker gelukt, want het waren inderdaad zeer verschillende acts en het was vooral een heel gezellige dag.