Een heuse sensatie brengt Krankland

Alsof je wordt meegenomen in een duister èn liefelijk sprookje

Tekst: Mieke Hissink Foto's: Eddy Dibbink ,

Al een dikke week stond het nieuwe album Wanderrooms van Krankland op de Luisterpaal van VPRO 3voor12 en woensdagavond stonden ze op het podium van het Burgerweescafé. Magische geluiden lieten zij ons horen.

Het uit België afkomstige Krankland speelt in een rustig Burgerweescafé. Wanneer de eerste klanken de ruimte vullen doet het ons sterk denken aan Radiohead. Het is duister en schimmig, het rockt goed, maar luistert ook wel weer lekker weg.

De leadzanger is Thomas Werbrouck, bekend van Little Trouble Kids; een band die meer en steviger rockt. Met Krankland gaat Thomas een andere kant op; rustiger nummers, mysterieus, vrolijker ook, maar met een onheilspellend randje. Melodieuze nummers worden afgewisseld met donkere liedjes, duistere klanken en vage geluiden. De stem van Thomas is rauw en zelfs ook wel sexy te noemen. Naast Thomas staan Christophe Clayes (Magnus, Sx Amatorski), Thomas Mortier (Yuko) en Janko Beackers (Faces on TV) op het podium. Genoeg muziekkennis in huis!

Echter, niet alle nummers zijn even zuiver qua zang en instrument, wat jammer is. Gelukkig overheerst het enthousiasme van de band en vergeten we de schoonheidsfoutjes snel.
Vooral de twee afsluitende nummers zijn super vet. Vol overgave speelt de band deze nummers weg. Thomas pakt er een zelfgemaakt blik met snaren bij en gebruikt deze als een bijzondere viool met scherpe klanken. Daarna worden de snaren van de gitaren nog even flink geraakt. Het publiek is enthousiast en de band laat met passie de laatste noten klinken.
Het was een experimentele avond met een gedurfd programma vol demonen en engelen.

Krankland speelt eind deze maand nog een aantal keren in Nederland:
donderdag 20 oktober: Concerto, Amsterdam
vrijdag 28 oktober: Cul-de-Sac, Tilburg
zaterdag 29 oktober: Overslag Festival, STEK, Breda
vrijdag 04 november: Sugarfactory, Amsterdam
donderdag 10 november: Gebouw-T, Bergen-op-Zoom
zaterdag 12 november Noordelijk Film Festival, Leeuwarden