Deventer staat op Stelten en wij staan op Hoogtevrees

Muziekfestival in prachtig plantsoen op de Worp

Tekst: Mieke Hissink / Foto's: Rick de Visser. ,

We ontvluchten Deventer op Stelten en komen in een prachtig plantsoen terecht op de Worp waar een heerlijk muziekfestival ons tegemoetkomt. Op 8, 9 en 10 juli staat het plantsoen in het teken van muziek, gecombineerd met theater, sfeer, lekker eten en goed drinken.

Het park is gevuld met fijne muziek, nog meer lekker eten en aan goede drankjes is er ook geen gebrek. Voor zowel jong als oud is er genoeg te doen en zelfs een huisdier voelt zich er prima op zijn of haar gemak. Vanaf het pondje loop je het terrein plantsoen op, het gras in. De sfeer is goed, de rups draait en als je van bluegrass houdt, dan kun je je lol niet op dit weekend: Hoogtevrees!

De zaterdagavond wordt afgetrapt met de eerste bluegrass band, een duo uit België: Eriksson Delcroix. Vanaf het moment dat ze beginnen doen ze je denken aan de muziek uit de Belgische film ‘The Broken Circle Breakdown’. Met de banjo, die bespeeld wordt door de vader van zanger Bjorn Eriksson, zetten ze een heerlijke country en bluegrass sfeer neer. Dansen zul je! Dat doet zangeres Nathalie Delcroix in ieder geval wel, al springend en huppelend zingt ze de nummers van hun nieuwe album. Een optreden dat ruim een uur duurt en barst van de energie.

Opvolger van Eriksson Delcroix is dit weekend Henhouse Prowlers. Eerst geven ze een akoestische en intieme piersessie, om daarna te knallen op het hoofdpodium. Wat een fantastische band is dit. Vier mannen die de banjo, fiddle, akoestische gitaar en staande bas bespelen en goed ook. Alle mannen hebben op het Conservatorium gezeten en dat is te merken aan de haarfijne muziek die ze ons laten horen. Al elf jaar brengen ze albums uit en reizen ze met succes de wereld rond.

Als klap op de vuurpijl en terechte afsluiter van dit weekend staan de Hackensaw Boys in Deventer, niet voor het eerst en hopelijk ook niet voor het laatst. De band straalt ontzettend veel energie uit. Het publiek gaat uit zijn dak, vanaf moment één. Springen, dansen, huppelen, alles mag en kan, niets is te gek.

De Hackensaw Brothers komen uit Amerika, Virginia, en zijn al vanaf 1999 bij elkaar. De stabiele basis van de band bestaat uit het drietal David, Ferd en Brian. Hun nieuwe album, Charismo, is begin dit jaar uitgekomen. De naam van het album is te danken aan het zelfbedachte percussie-instrument gemaakt van blikjes, kentekenplaten en een wieldop. Dit instrument geeft een ondeugende en onvervangbare sound aan de muziek van de Hackensaw Brothers. Verschillende nummers van dit album worden gespeeld. 'The World Upside Down' wordt zelfs twee keer gespeeld, een prachtig nummer. Eerst in vol ornaat op het podium en later in een akoestische en sfeervolle setting op de pier. Als bluegrass in je hart zit, kon je dit weekend zonder twijfel swingen, dansen en enorm genieten.