Dear Ellinor – More to Life

Leef en leef nog meer! En doe het daarna nog een keer.

Interview: Mieke Hissink ,

De cd van Dear Ellinor is uit! 12 januari van dit jaar was het zover: More to Life! Zangeres Gerdine: “We zijn ontzettend blij en trots dat we onze cd kunnen presenteren!” De band, zeven man sterk, is sinds anderhalf jaar in de huidige bezetting bij elkaar. Ik heb een gesprek met Gerdine en Gerben, die beide de vocals van de band doen. Ook zijn ze verantwoordelijk voor het schrijven van de teksten, die later muzikaal aangevuld worden door de band. Hier mag eenieder met zijn eigen creativiteit invulling aan geven. Het start met teksten of melodielijn, daarna wordt er gezocht naar een muziekstijl en -vorm. De stijl versterkt de tekst en de emotie die bij het nummer hoort.

De cd is een samenstelling van zowel oudere als nieuwere nummers die Dear Ellinor uitbracht. Tijdens het kiezen welke nummers er op de cd moesten komen, was het vooral belangrijk dat er evenwicht was; de sfeer moest kloppen en de nummers moesten bij elkaar passen. Gerben: “Er staan nummers op die diepgaander zijn qua inhoud en wat donkerder van kleur, afgewisseld met vrolijke nummers en sommige zijn mystiek en lazy. Het is een goede weergave van wat we doen, wie we zijn en wat we uitstralen.”


Het is dus wel duidelijk, Dear Ellinor is niet onder één noemer samen te vatten! Het geluid gaat veel kanten op; de band flirt met verschillende stijlen. Jazz, minimalistisch, blues, folk, ambient en rock zijn een greep uit het veelzijdige repertoire, en toch is er een eigen geluid te herkennen.

“Een voordeel van onze band is dat er in verschillende samenstellingen gespeeld kan worden, een groot pluspunt,” aldus Gerben, “ook in kleinere samenstelling. Er kan geïmproviseerd worden, wat het spelen uitdagend maakt.” Het liefst speelt de band met volle bezetting, maar wanneer er een huiskamerconcert is dan kunnen ze zich inschikken en een intieme, akoestische, breekbare set neerzetten.

Gerdine: “De muziek die we maken typeert wie we zijn. De band staat middenin het leven, je maakt dingen mee. Je voelt je niet altijd hetzelfde, dus de liedjes zijn ook niet hetzelfde. We geven elkaar de vrijheid om niet te hoeven schrijven binnen een bepaald kader, zo creëer je een eigen raamwerk wat echt past bij het nummer. Daardoor kunnen en mogen er ook zoveel verschillende liedjes gemaakt worden.”


Er liggen ook nieuwe nummers op de plank. Die gaan dit jaar gespeeld worden, om uit te proberen wat goed voelt en hoe het publiek hierop reageert. De band neemt de vrijheid om nummers die on-af zijn bij wijze van experiment spontaan in het repertoire te gooien als ze daar zin in hebben tijdens een optreden.

De cd is vooral uitgebracht om mogelijkheden te creëren, mogelijkheden om meer op te treden. In Deventer en Zwolle heeft Dear Ellinor bekendheid, met de cd willen ze deuren openen buiten de regio. Om dat nog meer kracht bij te zetten wordt in maart de clip opgenomen van het nummer ‘More to life’, de titelsong van de cd. Dear Ellinor is klaar om Nederland te veroveren!

Wil je Dear Ellinor zien en horen optreden? 4 maart staan ze in De Hip in Deventer en 17 maart in Hedon in Zwolle voor hun cd-presentatie. Meemaken is beleven!

En in onderstaande link is de cd (en andere nummers van Dear Ellinor) via Soundcloud te beluisteren: http://soundcloud.com/dear-ellinor/sets