Causes in uitverkocht Atak

Lekkere popsongs van een sympathieke band

door: Anne-Marie Kok. ,

Vrijdagavond 25 maart staat de kleine zaal van Poppodium Atak in het teken van de energieke popsongs van Causes. Als support hebben ze de Nederlands-Amerikaanse singer-songwriter Rachèl Louise meegenomen.

Een half uurtje later dan verwacht betreedt Rachèl Louise het podium van de kleine zaal van Atak. Aan haar de schone taak om met haar fijne singer-songwriterliedjes het publiek op te warmen. Met haar charme en openheid doet ze dat zonder problemen. Hoewel de mensen komen voor Causes krijgt zij ook veel waardering van het publiek. Het is voor haar weer wat ontwennig, vertelt ze, om alleen op het podium te staan. De afgelopen vijf jaar heeft ze met Dotan gespeeld en recentelijk besloot ze om weer voor zichzelf te gaan spelen, met een nieuwe single en album in het vooruitzicht. Dit heeft ze heel gemakkelijk voor elkaar gekregen, zei ze. Ze kent de zanger, hoorde dat Causes ging touren en heeft gebeld of ze mee mocht. Zo geschiedde. Maar zo zei ze ook dat niet alles zo gemakkelijk in het leven gaat. Rachèl Louise is een prima opener voor Causes deze avond.

Vervolgens is het de beurt aan Causes. Na een klein muzikaal intro verschijnen de vier mannen van Causes op het podium en zetten ze de eerste klanken van 'The Storm' in. Zoals we al vaker hebben gezien bij Causes klinkt het als een klok. Frontman Rupert Blackman zingt als altijd met veel beleving. Wat vooral duidelijk wordt tijdens het optreden is hoeveel bekende songs dit kwartet al heeft voortgebracht sinds hun oprichting eind 2014. Er zijn waarschijnlijk maar weinig bands die zo kort bestaan en al zoveel liedjes hebben die het publiek in volle borst kan meezingen.

Rupert vertelt dat ze het druk hebben. Ze hebben naar eigen zeggen getourd in Duitsland (red. Zwitserland) en zitten nu midden in hun Nederlandse tour. Daarna gaan ze weer door naar Engeland. Tussendoor ligt ook het festivalpubliek nog aan hun voeten. Al relativeren ze zelf die drukte ook, want wat doen ze nu op zo’n dag? "Beetje opdrukken, beetje vliegvissen, beetje administratie".

Vrijdagochtend waren ze nog in de show bij Giel en speelden ze een cover van Ellie Gouding. Vanavond speelden ze hem live in Atak. Niet onverdienstelijk, maar of ze hiermee Ellie naar de kroon steken? Ik denk het niet, maar als band staan ze als een huis. Terecht zijn ze dan ook trots op hun nominatie voor Beste Band bij de 3FM Awards!

Na elf songs en twee toegiften komt er een eind aan dit fijne optreden, omdat zoals Rupert zegt: "Ze gewoon niet meer songs hebben." Een leuke kwinkslag van een beginnende maar tegelijkertijd al gearriveerde band. Zie hier ons fotoverslag van deze geslaagde avond in Atak.