Burger Band Clash 2016

Jong talent in de clash

Tekst en foto's: Eddy Dibbink ,

De laatste zaterdag van maart stond het Burgerweeshuis in Deventer in het teken van de jaarlijkse Burger Band Clash. Vier jonge talentvolle bands streden om de prijs voor beste muzikant, beste straatmuzikant en de beste band overall, die wordt gekozen door een vakjury. De winnende band ging naar huis met een single opname, professionele fotoshoot en verschillende optredens.

Afgelopen zaterdag was in het Burgerweeshuis de jaarlijkse Burger Band Clash. Eigenlijk begon dat al eerder op de dag, toen de vier deelnemende bands hun kunsten mochten vertonen als straatartiest in de mooie binnenstad van Deventer. Dat alles werd gefilmd door de talentvolle Isabelle Renate de la Poutré, en de filmpjes werden vooraf aan de optredens vertoond in de concertzaal. Ook leuk: de opbrengsten gingen naar het Rode Kruis. Als extraatje was er voor de bands een interviewplek gereserveerd aan de tafel bij het live radioprogramma Deventer Radiocafé van Deventer radio en televisie. En ook daar mochten ze hun kunsten akoestisch vertonen.

Dan is het eindelijk avond, en tijd voor de optredens. Wat zijn de bands goed! Het is altijd fijn om te zien en horen hoe talentvol de muzikanten in de regio zijn. Het moet voor de drie juryleden een hele kluif zijn geweest om de winnaars te bepalen.

De start is voor The Sound Alchemists. Zij spelen funk-rock en hiphop. Het optreden staat als een huis, het 'Burger' is direct helemaal wakker, en het is dan erg spijtig om te moeten concluderen dat zij zonder prijs de zaal moesten verlaten. Er waren nou eenmaal maar drie prijzen. Laat het duidelijk zijn: zij verdienen alle eer en credits!

Delicked staat als tweede op de lijst en zij brengen even wat anders dan je mogelijk zou verwachten. Jazz in een modern jasje! Een tip voor een van de komende edities van het North Sea Jazz. Als straatmuzikant wisten ze alvast de harten van het winkelende publiek te winnen. De prijs van Beste Straatmuzikanten ging naar hen.

Met een vrolijk feestje wisten The Koalaz van de relaxte zaal een dansende menigte te maken. De aanstekelijke mix van urban, jungle, reggae en ska had vele fans. Onder de bezielende leiding van leadzanger Daan Frieling lieten ze horen hoe aanstekelijk en opbeurend hun muziek is. Daan werd door de jury bekroond met de prijs voor Beste Muzikant.

De avond werd afgesloten door de heren en dame van Colorwave. Pop en punk denderde over het podium de zaal in. Voor zover dat nog mogelijk was, wist het vijftal de avond tot een hoogtepunt te brengen. Energie en kunde van de bovenste plank. Geheel terecht mocht Colorwave de prijs voor Beste Band mee naar huis nemen.