Booster doet Enschedese binnenstad bruisen

Mandrake’s Monster neemt de Overijsselse Popprijs mee naar huis

Tekst: Myrthe Veenstra / Foto's: Willem Stolk. ,

Voor het derde jaar op rij is de Enschedese binnenstad het toneel van showcasefestival Booster. Het festival kent drie onderdelen: de Muzikantendag, de uitreiking van Popprijs Overijssel en het Showcasefestival op tal van locaties in de stad. 3voor12Overijssel was erbij.

Overdag is er de Muzikantendag: een gevarieerd programma met seminars en workshops. Professionals uit de muziekscene gaan met elkaar in discussie tijdens diverse panels als ‘managers in discussie’ en ‘muzikant meets producer’. Brandende vragen van bands en muzikanten over bijvoorbeeld crowdfunding en het releasen van nieuwe muziek worden beantwoord en zijn er diverse demospreekuren. Na de muzikantendag is er een netwerkmeeting waar de lokale muzikanten kunnen eten met de professionals.

In de avond wordt het Showcasefestival afgetrapt met de uitreiking van de Popprijs Overijssel in de sfeervolle Burgerzaal van het stadhuis. Belangrijke pijlers uit de Overijsselse popscene verzamelen zich in het stadhuis, waar allereerst het heuglijke nieuws naar buiten wordt gebracht over subsidie voor de komende edities: De provincie en gemeente hebben beiden toegezegd Booster de komende jaren te blijven ondersteunen. Fijn! Een heel belangrijke ontwikkeling voor Enschede als Popstad. In een redelijk volgepakte zaal zien we vervolgens compilaties van de genomineerden voor de Popprijs: East & Young, Jeangu Macrooy, Distillator, Mandrake’s Monster, Colored Monkeys, Wantigga en Magnetic Spaceman. Er wordt duidelijk dat ze stuk voor stuk het afgelopen jaar veel bereikt hebben. Mandrake’s Monster gaat er met de prijs van door: een cheque van 1000,- en optredens in de kernpodia van Overijssel en op Eurosonic 2016!

Na de uitreiking van de Popprijs begint het moeilijke gedeelte. We moeten een keuze maken uit het enorme aanbod aan bands en singer-songwriters dat Booster te bieden heeft. Lastig! We gaan allereerst voor Colorwave: zij releasen hun tweede ep in de Saxion Zaal in Atak. Deze Enschedese band maakt lekkere stevige muziek, poppunk met af en toe een stevige gitaar tussendoor. De energieke frontvrouw Eva-Gina Berkel springt van links naar rechts over het podium en weet haar energie en enthousiasme zichtbaar over te brengen op het publiek. Vocaal is ze erg sterk en de rest van de band maakt het plaatje verder kloppend. Colorwave speelt tijdens Booster een sterke set met genoeg afwisseling die zeker aanspoort hun nieuwste ep Neon Veins te beluisteren.

Na al het geweld bij Colorwave vinden we in Theater Sonnevanck singer-songwriter Eva van Pelt. Begeleid door een akoestische gitarist neemt Eva ons mee in haar verhalen en gedachten. Eva zingt prachtige, poëtische, Nederlandstalige nummers die het publiek zonder meer aan het denken zetten. Ze zingt over haar pijn, verdriet en zorgen en een muisstille zaal voelt dit allemaal met haar mee. Een prachtig, breekbaar optreden dat ook ontzettend krachtig is. Chapeau!

Op straat is het lekker druk en op de pleinen en in cafe’s heerst een gemoedelijke sfeer. Mensen lopen café’s en kroegen in en uit. Overal is wel iets te zien en te horen. Helaas kunnen we niet alles zien, moeten er keuzes gemaakt worden. We besluiten terug te keren naar het Enschedese stadhuis waar we Jan Terlouw vinden in een (helaas) slechts mager gevulde burgerzaal. En dat is ontzettend zonde. De muziek van deze gast is namelijk erg fijn! Een erg lekkere stem om naar te luisteren, goed toestenwerk en toffe, jazzy nummers. Je ziet het plezier in wat hij doet. Ondanks de halflege zaal weet Jan de sfeer er goed in te houden. Jammer genoeg is Jan Terlouw het laatste wat we van Booster mee hebben gekregen, maar gelukkig hebben we de garantie dat we volgend jaar wederom van Booster kunnen genieten.