Amsterdam Sinfonietta met Wende, een gouden combinatie

Premièredag in het Wilminktheater

door: Anne-Marie Kok. ,

Een beetje ‘out-of-the-ordinary' voor 3voor12, om een verslag te schrijven over een klassiek gezelschap. Dat is niet echt ons genre…. Nee, maar Amsterdam Sinfonietta maakt ieder jaar een uitstapje onder de noemer ‘Breder dan klassiek’. Dat is waar klassiek andere stijlen ontmoet! Na in eerdere jaren samen te werken met onder andere De Dijk, Ellen ten Damme en Patrick Watson staat Amsterdam Sinfonietta dit jaar op het podium met Wende Snijders. Een gouden combinatie.

De voorstelling gaat over de liefde in al haar facetten. Over kalverliefde, groot verdriet, verre onbereikbare liefde en liefde die al lang getemperd is. En het verlies van de liefde. Dat haar eigen liefdesleven de nodige kronkels heeft gekend komt goed van pas bij het verhaal dat ze vanavond samen met de strijkers van Amsterdam Sinfonietta vertelt.

Ze begint met een vraag aan het publiek… Verliefd? Verloofd? Aan het denken om vreemd te gaan? Of daar al tijden mee bezig? Haar eigen verhaal van de liefde begint op vierjarige leeftijd, toen ze verliefd was op een prins. Het verhaal gaat verder van Johnny Depp naar de eerste échte liefde, prins nummer 1. Het orkest start zacht met de eerste tonen van Shirley Bassy’s 'Where Do I Begin'.

Zo blijven muziek en verhaal hand in hand gaan, over dromen die uit elkaar spatten en nieuwe dromen die beginnen. Via Franse chansons, Nederlandse liederen en Engelse songs, naar de apotheose, 'Heroes' van David Bowie.

Het is prachtig, daar lijkt iedereen hetzelfde over te denken. De nummers lopen heel mooi in elkaar over, het orkest verbindt op magistrale wijze de ingetogen liederen. Dat maakt het prachtig, maar soms ook enigszins ongemakkelijk. Want het publiek wil zo graag applaus geven, maar krijgt daar tussentijds nauwelijks gelegenheid voor. Het kan dan ook niet anders dan dat deze geslaagde ontmoeting van klassiek met de stijl van Wende een staande ovatie losmaakt.

Of het raadsel van de liefde vanavond is opgelost? Dat kan je nog tot 19 januari zien in verschillende theaters in Nederland.