All Them Witches tovert Burgerweeshuis om tot magische trip

Hypnotiserend en betoverend

Tekst: Martijn Holtslag Foto's: Stijn van Baalen ,

De band speelt hun enige clubshow in Nederland in Deventer's Burgerweeshuis. Fans uit heel het land zijn naar de uit Nashville afkomstige band gekomen om te kijken of het live optreden net zo goed is als de verbluffende platen van dit blues-rock-swamp-southern-rock kwartet.

All Them Witches heeft al wat meters gemaakt. Met een paar te gekke platen op hun naam zijn de verwachtingen hoog gespannen.
Sinds de albumreleases releases van Our Mother Electricity en Lightning At The Door hebben ze een behoorlijke achterban opgebouwd en staan ze in de undergroud scene bekend om hun altijd unieke liveshows met veel jams en improvisatie. In oktober verscheen hun derde album Dying Surfer Meets His Maker.

Na voorprogramma Helsinki hoeven we niet lang te wachten op het kwartet. De band bestaande uit een toetsenist, drummer, bassist/frontman/zanger en gitarist windt er geen doekjes om en laat de muziek spreken. Pretentieloos beginnen ze hun hypnotiserende reis, en langzaam trekken ze je mee. Al snel zijn ze op stoom, vanaf zijn donkere troon werkt de drummer zich trillend, knagend en hakkend in het zweet. De toetsenist speelt op een Rhodes met wat effectenpedalen, wisselend van zware distorted gitaaraanvullingen tot zachte, lievelijke, spacende partijen. Zonder enig gelul, en zonder effect-bejagende publieksparticipatie brengt de band een geheel eigen sound.


Wat opvalt is de lichtshow, die retestrak en retecool is. Vanaf het podium schijnen acht bouwlampen het publiek in, gecombineerd met mooie focus op de frontman, en veel sfeer, ondersteunt het licht perfect de sound en ambiance die de band neer zet: hypnotiserend en betoverend. Het geluid is ook dik in orde. De drums klinken crispy, de gitaar dik en vol, de bas pompt door de zaal, en de vocalen zijn verzonken in galm.


Het publiek is opgedeeld in een grote groep passieve luisteraars die worden gehypnotiseerd, en een groep jonge mosh-pitters die al vanaf het derde liedje op elkaar inbeuken zo gauw de muziek wat rauwer wordt. De wat zwaardere nummers doen het erg goed in het Burgerweeshuis. De trip eindigt sneller dan verwacht, maar gelukkig zat er nog een toegift in de mouw van deze sfeer-tovenaars.

Gave boeking, gave sound, vette muzikanten, goeie sfeer... meer!