In gesprek met singer-songwriter Tolls

Over Popronde Deventer, inspiratie en de toekomst

door: Liv Krake. ,

Wie het rondreizende muziekfestival Popronde dit jaar online of offline een beetje heeft gevolgd móet de naam Tolls wel ergens voorbij zien hebben komen. De Friese singer-songwriter speelde afgelopen week op de Popronde in Deventer waar we hem even spraken over zijn muziek, de Popronde en de toekomst. Als je zo’n naam zoveel langs ziet komen dan moet dat wel met een goede reden zijn. Tijd om hem voor te stellen aan het Overijsselse publiek.

Oorspronkelijk komt Daan van Beijeren, de echte naam van Tolls, uit Amsterdam. Daar is hij geboren op een woonboot, iets wat enorm van toepassing is op wie hij vandaag is en wat hij allemaal doet. “De golving van het water heb ik meegekregen in vrijwel alles wat ik nu leuk vind.”, vertelt Daan. “Ik ben veel bij het water te vinden: zo is Vlieland bijvoorbeeld mijn tweede thuis en willen we in januari volgend jaar het debuutalbum op gaan nemen op het eiland. Het hele eilandleven bevalt me wel: de zee, de wind door je haren, urenlange wandelingen; dat soort dingen inspireren me. Ik denk veel na en zet mijn overpeinzingen vervolgens op papier. Vanuit daar ontstaat een nummer waarbij ik piano speel, op de gitaar sla en hier en daar wat zing.”

Op deze Popronde dag in Deventer laat Daan samen met zijn baken in de golven Nigel Passage een aantal bijzondere tracks horen in de prachtige bibliotheek van de stad. Ze nemen het aanwezige publiek even mee naar hun eigen eilandje. “Het was een erg bijzonder optreden. De muziek die ik schrijf werkt het beste voor mensen die stil kunnen zijn. Hoe kan dit beter dan in een bibliotheek? Er waren mensen die speciaal kwamen kijken, maar er waren ook mensen die een tijdschriftje of krantje aan het lezen waren. Ik heb ze gevraagd of ze de muziek fijn vonden zo op de achtergrond. Er werd hevig ja geknikt.”

Ook bij andere Popronde shows tot nu toe wordt de muziek goed ontvangen: “Het gaat allemaal erg goed. Ik merk dat het uitputtend kan zijn, maar tegelijkertijd geeft het ook veel energie. Ik kan de muziek eindelijk buiten de provincie laten horen en dat is fijn. Ik kom ook veel interessante mensen tegen en maak veel praatjes. In het kader van ' zo kom je nog eens ergens' zitten we perfect. We hebben tevens nog een aantal Popronde shows op het programma staan.

Wat betreft Overijssel spelen we misschien nog bij Popronde Enschede, maar dat is nog niet zeker. Anders dit weekend: Almere (Popronde, de Bergerrie) of Gouda (Popronde, Rock Maniac). Volgende week spelen we in Groningen (Popronde, Brouwerij Martinus) en Arnhem (Popronde, Gaudi a/d Rijn).”

Over de toekomst kan Daan kort maar krachtig zijn: “We willen na de shows van de Popronde met een exclusieve fysieke EP huiskamerconcerten door het hele land gaan doen. Daarnaast gaan we een crowdfunding opstarten voor het opnemen van het debuutalbum dat we in januari 2017 gaan opnemen op Vlieland. Ons coachingtraject met Freesonica loopt tot en met januari (tot Eurosonic Noorderslag), daarna moeten we het zelf allemaal aanpakken. Spannend dus, maar ook heel erg leuk!”