Singer-songwriter Kim Janssen

(Ex-)kostschool student zonder kapsones

Tekst en foto's: Susan Stiletti ,

Als je qua muziek tot innerlijke rust wilt komen, luister dan naar Kim Janssen. Hij wint zielen maar niet op een evangelische, opdringerige manier. Hij komt bij je binnen en één ding is zeker: als hij begint met zingen dan kan je er niet omheen. Dit merk je pas echt als je hem ‘live’ hoort optreden. Ik heb het genoegen gehad dit mee te maken.

Op 25 september jl. gaf Janssen een gratis concert in het kleine maar fijne café van het Burgerweeshuis te Deventer. Hij trad op voor een publiek van een man of 40, samen met versterking, bestaande uit drums, keyboard en trompet. Voor een aantal nummers pakte dit goed uit, bijvoorbeeld City of the Dead en Tors. Wat mij betreft had ik genoeg gehad aan alleen zijn stem en gitaarspel, want naar mijn mening is Kim Janssen één van de beste singer-songwriters van Nederland. Niet alleen zijn stem maar ook zijn teksten weten de luisteraar keer op keer te raken. Hij zong deels met zijn ogen dicht en tóch hield hij contact met zijn publiek dat met bewondering naar hem keek. Wellicht klinken zijn nummers wat eentonig, maar dit is alles behalve storend. Mijn favoriet, en tevens het slotnummer van die avond: Drift. Zeer toepasselijk want dat is precies wat dit liedje met je doet: Je het gevoel geven alsof je zwevend door het leven gaat.
Mijn advies? Een volgend optreden niet missen!

Janssen is momenteel aan het touren om zijn EP The Lonely Mountains te promoten die eind februari uitkwam. The Lonely Mountains is het vervolg op zijn plaat Ancient Crime uit 2012. Janssen is aangesloten bij Snowstar Records, die bekend staan om hun samenwerking met indie artiesten als I am Oak en Bart van der Lee.
Official website: kimjanssen.net