Grote Prijs van Nederland voor het eerst in Hengelo

Zestal hiphop talenten schitteren in de kwartfinale in Metropool

door: Tineke Klamer ,

De Grote Prijs van Nederland is de grootste en langstlopende competitie voor live-muziek. Voor muziekliefhebbers dé kans om nieuw talent als eerst te ontdekken. Dit jaar is de prestigieuze competitie voor het eerst in Metropool te zien! Op 12 september beten de hiphop talenten het spits af, met onder andere lokale acts als E-Royal & The Kingsz uit Almelo en Loodzwaar uit Zwolle. Aanstaande donderdag 19 november is het de beurt aan de singer-songwriters.

Almeloërs E-Royal & The Kingsz zijn de eersten van de avond. De Nederlandstalige hiphopformatie, met live-band in plaats van dj, speelt met veel energie, overgave en overtuiging.

Daarna is het de beurt aan de eerste Groningse act: Roberto Tan. Ook een Nederlandstalige act, sowieso waren de Nederlandsetalige acts in de meerderheid. Soms alleen, meestal met twee. Toch wist Roberto mij niet helemaal te overtuigen. Maar dat zal Roberto een zorg zijn, hij won de publieksprijs desalniettemin en gaat daarmee door naar de halve finale.

Mitchell Young komt uit Assen, ook al woont hij tegenwoordig in Den Haag. Tijdens de kwartfinale trad Mitchel samen met MC Featuring Base op en met een live-(metal)band. Het duo weet het publiek goed te bespelen. In het begin leek het optreden even op gang te moeten komen, maar de laatste nummers weten ze me toch te raken, ondanks de soms ietwat vrouw-onvriendelijke teksten.

De jonge Mongoose uit Groningen staat als enige alleen op het podium. Vanaf het eerste nummer grijpt Mongoose me direct bij mijn strot. Zijn rauwe Engelstalige nummers raken en doen denken aan rapnummers uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Wat een te gekke flow, te gekke show en te gekke beats. Een groot talent, waar we ongetwijfeld meer van gaan horen. Mijn persoonlijke favoriet.
 

 

Daarna is het de beurt aan nog een Groningse act: Steven Gilbers. Met een mix van rap en soul, compleet met band met oude rotten uit het vak. Steven rapt vanuit zijn hart. De ene keer enigszins in zichzelf gekeerd, de andere keer zoekt hij bewust de interactie met het publiek. De act is rigineel en ijzersterk.

De laatste act van de avond is Loodzwaar, een driekoppige act uit Zwolle, bakermat van de hiphop. Een soort van crossover tussen hiphop en elektro. Heel eigen, maar toch doet de act in de verte wel denken aan andere Zwolse acts. Maar of dat erg is? Vooral het nummer 'Storing' vond ik erg lekker.

Tijdens de avond zelf werd op de ouderwetse manier, met stemformulieren, gestemd. Deze stemmen telden vijf keer zo zwaar als de stemmen die van tevoren alvast online uitgebracht konden worden. De avond werd uiteindelijk gewonnen door Groninger Roberto Tan. Lokale trots E-Royal & The Kingsz werd knap tweede. Dit betekent dat Roberto Tan doorgaat naar de halve finale.

Winactie!: Ook zin om een kwartfinale bij te wonen? Aanstaande donderdag 19 september vindt de kwartfinale in de categorie singer-songwriter plaats. Dan zullen onder andere lokale diva’s Chayah en Sofia Dragt, bekend uit de Beste Singer-songwriter van Nederland het podium betreden. Jij kunt daar ook bij zijn! 3voor12/Overijssel heeft namelijk 3x2 kaarten te vergeven. Stuur een mailtje naar 3v12enschede@gmail.com en wie weet sta jij aanstaande donderdag op de gastenlijst.