EP-recensie: The Daydream Fit – Make Me Forget

Furieuze post-punk uit Enschede smaakt naar meer

door: Mathijs Nicolai. ,

Drie nummers telt hij maar, het eerste wapenfeit van de jongste rammelende post-punk formatie van Enschede. Het schijfje klokt amper tien minuten, maar dwingt de luisteraar toch richting repeatknop, keer op keer. Liefhebbers van Sonic Youth, Dinosaur Jr. of de wat jongere honden van Japandroids doen er goed aan door te lezen en vooral Make Me Forget aan te slingeren.

Het voordeel van een EP dat een drietal nummers lang is, is dat een chronologische bespreking helemaal niet zo’n slecht idee is. Wat opvalt, zodra opener 'Friends Forever' door de speakers knalt, is het opgejaagde, hese stemgeluid van leadzanger Ruben Eijsink die de gehele EP lang iets laat horen wat tussen zang en een noodkreet in zit. Dit past uitstekend bij de emotionele, noisy post-punk die de heren maken. Naast Eijsink horen we ook hoe Dave Zandvliet richting het einde van de opener met gesproken woord een duit in het zakje doet terwijl Eijsink ‘please make me forget’ jammert. Dat bijzondere contrast maakt het lastig om niet meteen al op repeat te drukken, echt schitterend.

Wat volgt is 'Sorrow' waarin de band de luisteraar meermaals op het verkeerde been zet door welhaast ontelbaar veel tempowisselingen. Het nummer lijkt af en toe compleet stil te vallen waarna de band weer vol gas geeft, instrumentaal allicht het hoogtepunt van de EP. Afluister 'Winter In Your Head' is een meer dan waardige albumtrack waarin het stemgeluid naar het einde toe wat in de productie weg lijkt te vallen. Sowieso is de productie weinig gepolijst waardoor het bij tijd en wijle lijkt alsof de heren bij de buren staan te repeteren.

Ondanks dat de titel anders doet vermoeden is Make Me Forget een bijzonder memorabel debuut voor het Enschedees post-punk kwartet. Het is maar te hopen dat we binnen afzienbare tijd een volwaardig album kunnen verwachten, al moet gezegd dat we hier voorlopig nog wel even mee vooruit kunnen.

Make Me Forget van The Daydream Fit is gratis en voor niets te beluisteren op Bandcamp, Facebook en Soundcloud.