Dope D.O.D.: Met beide benen op de grond, aiming for the sky

Zo morbide als hun teksten zijn, zo nuchter kijken de mannen naar het pad dat ze begaan

Tekst: Martijn Holtslag / Foto's: Jelmer Visser ,

Als de naam Dope D.O.D. je niks zegt, heb je onder een flinke steen gelegen, een grafsteen welteverstaan, als het aan het horrorcore-rap trio ligt. De rappers, bijgestaan door hun team van visuele artiesten en beatbouwers, zijn sinds de release van hun clip 'What Happened' begonnen aan hun pad naar wereldoverheersing. Een interview met Dope D.O.D.

Met miljoenen views op YouTube, de lof van grootheden als Fred Durst (Limp Bizkit) en Korn op zak, en een flinke dois nuchterheid zijn de mannen van Dope D.O.D. nog maar net begonnen. 3voor12/Overijssel sprak met de rappers in Atak, Enschede waar ze afgelopen week een show hadden.

Wat is het grootste verschil tussen de gigs van vroeger (zoals de Grote Prijs van Nederland en waar jullie nu mee bezig zijn? Waarin zijn jullie het meest gegroeid?
Skits Vicious: "The Penis, haha. Nee, serieus, we zijn op elk vlak gegroeid, er is geen specifiek grootste verschil. Er is zoveel veranderd, maar dat is ook logisch met de schaalvergroting die we hebben meegemaakt. Waar we eerst onze plaat presenteerden voor een volgepakte zaal van 300 man, stonden we daarna met Fred Durst op het podium voor 20.000 man! In het begin hebben we flink wat moeten slikken van het publiek, dat ons niet kende, en nog overtuigd moest worden.

Wij verwachtten dat Fred Durst teleurgesteld zou zijn over ons magere aanslaan bij het publiek. Hij begreep echter juist heel goed hoe het was met onenthousiaste publiek en praatte ons de moed weer in om verder te gaan. Nadat hij ons uitnodigde om een nummer live tijdens zijn show te doen merkten we pas dat al die twijfel niet nodig was, en dat het belangrijk is dat je de eigen tent rockt.

Of het nou uitmaakt dat ze uit Nederland komen zijn de rappers het eens:
Jay Reaper: "Dat maakt nou juist niks uit. Als je dope bent, ben je dope. Alleen in Nederlandse popcirquit lijkt het belangrijk dat we uit Nederland komen. De internationale markt staat daar heel anders tegenover. Kwaliteit is daar het enige dat uitmaakt. Zelfs de metalheads vinden het vet. De sound die wij brengen heeft voor iedereen wat, of je nou een hip hopper bent, een drum'nbasshead, dat maakt niet uit. Het publiek is echt waanzinnig enthousiast. We hebben echt de vetste dingen bij gigs meegemaakt."

Skits Vicious pakt een zakje chips en vertelt: "Één van de meest vreemde momenten die we hebben meegemaakt was tijdens een Korn show dat een rij boxen, het formaat die je hier bij de grote festivals ziet hangen, naar beneden viel. Ook waanzinnig was dat we in een zaal stonden waar maar 500 man in konden, maar waar er 700 in stonden gepropt, de dranghekken naar beneden klapten op onze monitors die na de show flink gekrompen overbleven."

Het is hard werken voor de uit de klei getrokken Groningers. Tourmanager en dj Dr. Diggles: "Tijdens onze tour in Amerika rondom LA hebben we elk moment vrije tijd dat we hadden gestopt in onze videoclip van Gatekeepers. Dat was soms echt weinig slapen en doorrijden". Het resultaat mag er wezen, de miljoenen views zeggen genoeg. De horrorrappers tonen dankbaarheid voor wat ze hebben bereikt. Skit Vicous: "Ik ben echt grateful voor wat we allemaal hebben gedaan, het is zo mooi dat we ons verhaal kunnen vertellen. Het gaat om veel meer dan alleen die duistere moordshit. We hebben een message."

Ondanks het team van verschillende producers bevat al het materiaal dat het onder de naam Dope D.O.D. de deur uit gaat een consistente sound. Is dat iets waar jullie bewust voor gekozen hebben? Gaan jullie om de tafel zitten om te selecteren op sound voor de albums/live?
"Nee man, we maken gewoon wat we tof vinden, Fuck the rest. We luisteren naar ons gevoel en schrijven daar onze tracks op. We hebben nu een heel groot aanbod van beats. Zo groot dat we gewoon moeten opletten voor de kwaliteit. Maar er komen hele vette dingen aan. De beats zijn zó bruut! Een album is een film, een trip, nooit een stijl of een onderwerp. Het is een samenvatting van een leven en moet wel varieren qua beats. We hebben ook echt een paar rustige tracks, gewoon om te viben. Die zul je wellicht live niet horen, maar die maken wel echt deel uit van onze sound. Het is gaaf dat het een super breed publiek aanspreekt. Zo'n specifieke sound. We komen om te rocken, mensen voelen dat."

Waar kijken jullie naar uit? Jullie hebben al flink wat dingen gecreeerd, maar waar willen jullie naar toe? 
Skits Vicious: "WORLD DOMINATION! Je kent wel die posters met al die hoofden van rapsterren die in de early 00's werden verkocht. Ik heb zo'n poster altijd meegenomen naar elk huis waar ik woon, helemaal beschimmeld, half verbrand en aangetast hangt het er nu bij. Maar die posters, daar horen wij bij."