Enschedese singer-songwriter Mary Lou vrijdag op Crossing Border

Crossing Border Festival geeft lokaal talent de kans

door: Tineke Klamer / voorpaginafoto: Wouter van der Linde ,

Aanstaande donderdag en vrijdag vindt in het Nationaal Muziekkwartier van Enschede weer Crossing Border plaats. Een festival waar een combinatie van literatuur en muziek centraal staat. Schrijvers, dichters, muzikanten, filmers en artiesten, zowel lokaal als (inter)nationaal, allemaal zijn ze in Enschede te vinden.

Naast grote namen uit de international literatuur- en muziekwereld, wordt ook aandacht besteedt aan (nu nog) onbekende namen. Vandaar dat ook lokale singer-songwriters Mary Lou en Tim van Doorn geprogrammeerd staan. 3voor12/Overijssel sprak met Milou Pasveer (Mary Lou) over het Crossing Border Festival. Mary Lou: “Ik sprong echt tien meter in de lucht toen ik bericht kreeg dat ik op Crossing Border mocht spelen.”

Voor de mensen die Mary Lou niet kennen, kun je jezelf in het kort introduceren? Wie is Mary Lou en waar zouden mensen je van kunnen kennen?
Mary Lou: “Ik ben een 21-jarige singer-songwriter. Eerst was ik bekend onder de naam Milou is your music. Ik schrijf liedjes over alles wat me overkomt en dat zijn meestal hele stomme of hele zielige dingen, want daar staan wij singer-songwriters bekend om. Ik heb in december 2012 een EP uitgebracht en binnenkort komt er een nieuwe aan, maar daar heb ik nog geen definitieve releasedatum voor. Lokaal heb ik onder andere in Metropool en Atak opgetreden, maar ook op het Bevrijdingsfestival in Zwolle en ik heb bij 3FM opgetreden. En na november ben ik natuurlijk bekend van Crossing Border.”

Qua toekomstplannen is Mary Lou net een studie, docent muziek, aan het conservatorium begonnen, en die hoopt ze natuurlijk af te maken. Daarnaast zou het haar heel erg leuk lijken om als een soort van sideproject een cd te maken met kinderliedjes. Ze vertelt dat ze dan kinderliedjes over meer serieuze onderwerpen die kinderen bezig houden zou willen maken, zoals gepest worden, naar het ziekenhuis gaan etcetera. De eerste liedjes zijn al geschreven en ze heeft ook al wat liedjes met een kinderkoor ingestudeerd.

En nu op Crossing Border. Trots?
Mary Lou: “Ja, heel erg trots! Ik ben vorig jaar als gast geweest en ik dacht toen dat het zou toch wel heel erg vet zou zijn om in de toekomst op Crossing Border te mogen spelen. En nu ben ik gewoon gevraagd. Ik ben heel erg vereerd ook.”

Wat kunnen bezoekers van Crossing Border van jouw optreden verwachten en waarom moeten ze nou juist jouw optreden komen bezoeken?
Mary Lou vertelt dat ze naast liedjes van haar EP ook nieuwe liedjes gaat spelen en bezoekers ook speciale uitvoeringen van liedjes kunnen verwachten. Daarnaast worden de liedjes in een hele andere setting gespeeld. Speciaal voor Crossing Border treedt Mary Lou namelijk niet in haar eentje op, maar met een celliste en een pianist. Mary Lou: “Crossing Border is zoiets groots, daar moest ik iets speciaals doen. Ik speel 20 minuten, dat is niet zo heel erg lang, maar kom allemaal langs. Het is het waard!”

Tot slot, wie zijn jouw favorieten op Crossing Border? Met andere woorden, wie ga je zelf bezoeken?
Mary Lou: “Ik wil zelf heel erg graag naar Radical Face, naar The Villagers en Warpaint.” Mary Lou vertelt dat ze het blokkenschema nog niet heel erg goed heeft bestudeerd, maar omdat ze zelf vroeg op de vrijdagavond speelt heeft ze nog genoeg tijd om optredens te gaan bezoeken.

Wil je alvast voorbereiden op het optreden van Mary Lou aanstaande vrijdag op Crossing Border? Haar EP Aging is op Spotify te beluisteren. Mary Lou staat aanstaande vrijdag 15 november om 19:10 uur in de kleine zaal van Atak, Enschede.