De Staat levert strakke beats in Enschede

Opgaan in de gure beats

Tekst: Martijn Holtslag / Foto's: Willem Stolk. ,

De band begint zonder poespas. Geen overdreven aankondiging. Geen presentator. Gewoon ballen. Recht toe recht aan. Hun aankondiging vat daarmee tevens de muzikaliteit samen die De Staat op 9 november in Atak met zich mee brengt. Keihard knallen. Dat wat simpel lijkt in het begin is in werkelijkheid een perfecte balans. Het beukt en kraakt van echtheid.

Na enkele catchy nummers van hun nieuwe album is het publiek opgewarmd. Opvallend aan het publiek is dat toch overwegend de man van middelbare leeftijd overheerst. Enkele jongeren staan vooraan mee te deinzen, maar het merendeel schudt verlegen alswel rockend het hoofd mee op de "count of the beat".

'Sweatshop' is definitief het startschot van een beukende set. Qua sound is de band overdonderend. Met de vele apparatuur die ze hebben meegebracht, mogen we dan ook wel wat verwachten. Synthesizers, ontelbare voetpedalen, extra percussie-elementen. Het klinkt dik! Niet alleen het geluid is goed voor elkaar, ook het licht is uiterst goed ingespeeld op wat de band doet en zet flink bij aan de strakke muzikaliteit van deze topmuzikanten. Alles klopt en zit goed in elkaar. Ritmisch als melodisch weet de band te balanceren tussen logisch meegaande beats tegenover gure obscure vreemde ritmes en sounds die je niet verwacht.

De Staat neemt het publiek bij de hand, maar weet ze gaandeweg te plagen, te duwen, te sturen, af te schrikken, en mee te laten schreeuwen. Onverwachte breakdowns staan tegenover flinke beats waarbij het jonger publiek inmiddels spontaan heeft besloten een halve pit te gaan bouwen. Als er midden in de set een stukje zelfgebouwde, op De Staat's eigenwijze manier, live uitgevoerde trap voorkomt voel je dat het publiek wordt geconfronteerd met wrijving en vragen: "Kan dit wel?"

Muzikale vernuftig ritmische vondsten gecombineerd met een soort basale oercadans geven een onontsnapbaar gevoel van vuigheid. Frontman Torre Florim luidt ook de rest van de nieuwe nummers in met een even poespasloos praatje. Een sfeer die de Enschedeërs wel bevalt; iets dat bij henzelf staat. Naarmate de set eindigt in een onstopbaar hoogtepunt van gruwelijke sounds gaat het publiek flink los, met daar op volgend een toegift die het publiek de finale slag mee geeft. Stevige grooves, super vette geluiden, strakke arrangementen, een live-presentatie waar je u tegen zegt en een eigen, hele dikke sound... De Staat is uitgegroeid tot een volwassen band, klaar voor groot publiek dat niet aan landsgrenzen gebonden is.