Een feestje met Fresku in 't Ukien

Drie hiphopacts zorgden voor afwisselende avond

Tekst en foto's: Wilco Steeneveld ,

Op zaterdagavond 11 mei stond Fresku in ’t Ukien in Kampen. De Eindhovense rapper reisde af naar het Overijsselse om een feestje te bouwen. Met support van SplitSecond en De Producent.

SplitSecond uit Zwolle trapt de avond af met twee MC's Andy en Andy en ft. Mellah. Het zijn beginnende jongens met eigen teksten maar de verstaanbaarheid is een puntje van aandacht. Ze hebben hun eigen crew mee; twee fotografen en een cameraman. Helaas hebben de jongens wel erg veel oog voor hun eigen cameraman. Muzikaal is de groep zeker interessant. Ze hebben een prima sound, nu de teksten nog verstaanbaar maken. Het begin is er.

De mannen van De Producent, MC Jea, MC Gonzalez en hun DJ Freak Leggix verzorgen het tweede voorprogramma. Snelle hiphop 2.0 met een drum ’n bass/dubstep sausje combineren de heren met strakke beats en lyrics. De muziek ondersteunt de teksten. De groep heeft net een nieuwe clip uit met Dino Memic van punkrockband VineYard. Helaas is hij er niet bij deze avond in zijn hometown Kampen. Dat maakt het optreden van De Producent er niet minder om. De vaart zit er goed in en het publiek weet de dansvloer goed te vinden

En dan is het tijd voor het hoofdprogramma Fresku. Het is duidelijk dat de lichtproductie op deze act is afgestemd. Bij opkomst klinkt Fresku een beetje schor, maar zoals hij zelf zegt: ”Ik heb zin in een feestje, dus dan maak ik een feestje, stem of niet." Om goed feestje te hebben heb je natuurlijk een dancemove nodig, Fresku showt zijn dancemove ‘de lintworm’ en vraagt de zaal dit mee te doen. De beat van het volgende nummer met de gelijknamige titel knalt erin en het publiek doet massaal de lintworm. Fresku vindt het podium te groot dus vraagt het publiek bij hem te komen staan, dat hoeft hij geen twee keer te zeggen. Het feest gaat verder op het podium en de nummers komen in sneltreinvaart langs. Af en toe is er een rustpuntje, vooral bij het nummer voor zijn dochtertje Alisha. De zaal pikt dit goed op en zingt lekker mee. Ook Fresku’s alterego Gino Pietermaai komt nog even om de hoek kijken, wanneer hij een banaan eet. Dit resulteert in een ietwat ranzig tafereel van de rapper die het stuk fruit over zijn ‘magische buik’ smeert. Genoeg gesmeerd, tijd voor meer muziek. De openingstrack “Maskerade” van de gelijknamige cd komt voorbij en wordt uit volle borst mee gerapt. Dan is de avond alweer bijna voorbij, maar de DJ zet Party Groove op en Fresku loopt voorop in de polonaise door de zaal. Als het zaallicht aangaat neemt Fresku nog flink de tijd om zijn fans op de foto te gaan. Na een gevarieerde hiphopavond kan het publiek met een tevreden gevoel naar huis.