Serious Concert: een gevarieerde avond waar klassiek, pop, bluegrass en hardrock elkaar ontmoetten

Benefietavond met diverse lokale acts trekt bijna 500 man naar het Wilmink Theater voor Serious Request

door: Tineke Klamer. ,

Serious Request 2012 zorgde al voor een boel bijzondere projecten. Van 3VOOR12/Overijssel’s eigen straatsessies, hardlopende kerstmannen tot aan de Home-made bandstand. Zondag 23 december was het de beurt aan Serious Concert; een concert in de traditie van Night of the Proms waar klassiek, pop, bluegrass en zelfs hardrock elkaar ontmoetten.

Reeds een jaar geleden werden de eerste voorbereidingen getroffen door muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug en het Studenten Harmonie Orkest van de Universiteit Twente (SHOT). Beide orkesten zijn voor de gelegenheid samengevoegd tot een 120-koppig orkest. Tijdens het benefietconcert begeleidden het orkest, een combo sessiemuzikanten en een gelegenheidskoor diverse lokale acts en bands. Het Wilmink Theater stelde belangeloos de Wilmersbergzaal voor deze actie beschikbaar.

De avond startte met het Valerius Ensemble, dat een hobokwartet en een fluitkwartet van Mozart ter gehore brachten. De volgestroomde zaal was muisstil terwijl deze klassieke werken gespeeld werden. Daarna was het de beurt aan zangeres Lille Mulder, die begeleidt door het orkest onder andere het sfeervolle Goldfinger van Shirley Bassey ten gehore bracht. Vervolgens zorgde Haystax voor een feestje op het podium. Haystax maakt, naar eigen zeggen, hitsbilly en fungrass muziek. Was het publiek tot dan toe redelijk rustig, tijdens het optreden van Haystax ging voor het eerst even los op onder andere 'Thank God I’m a Countryboy' van John Denver. Voor de pauze eindigden sopraan Claudia Pattacca, Haystax zanger Herman Beumers en het koor met het nummer 'Barcelona' van Freddie Mercury en Montserrat Caballé.

Na de pauze openden Claudia Pattaca, Herman Beumers en het koor met 'Bohemian Rapsody'. De sfeer zat er direct weer in. Veel mensen uit het publiek, van jong tot oud, zongen het nummer van Queen uit volle borst mee. Wat grappig was, was dat na de pauze mensen verspreid door de zaal op de grond waren gaan zitten, zoals je bij festivals vaak ziet. Daarna zong Claudia Pattaca nog 'Once Upon a Time in het West' van Ennio Morricone, met het thema gespeeld op mondharmonica door Artez conservatorium studente Nikki Kleijsen. Na een betoverende bugelsolo van trompettist Jeroen Schippers, die 'Sorry' van Kyteman ten gehore bracht, was het de beurt aan hardrockband Lick uit Deventer. De haren gingen los, de scheurende gitaren kwamen te voorschijn en het dak werd er officieel vanaf gespeeld. Tot slot werd de avond, zoals het hoort, in stijl afgesloten met het nummer 'Music' van John Miles, wederom gezongen door Herman Beumers.

Na het concert werd officieel bekend gemaakt wat Serious Concert opgeleverd had. Bijna 500 man kwam op het concert af, waardoor een mooi bedrag van 7155 euro voor Serious Request opgehaald werd. Het bedrag werd na het concert, begeleid door het dweilorkest van SHOT en een uit volle borst meezingende Ilse de Lange, door de organisatie aangeboden bij het Glazen Huis.