The Horse Company haalt Texas naar Nederland

'Olympus': na de verpletterende releaseparty echte aanrader

Tekst: Thomas Tobé / Foto's: André Scholten ,

Vanzelfsprekend goed. De muziek komt over, de band weet een mooie sfeer neer te zetten. The Horse Company laat Nederland zien een geweldig talent te zijn voor de toekomst van de pop-rock in Nederland. Het voorprogramma werd verzorgt door Paulusma.

'Olympus': na de verpletterende releaseparty echte aanrader

Met twee ‘ballads’ begint The Horse Company zonder enige zenuwen haar cd-presentatie van hun nieuwe CD ‘Olympus’. Wat gelijk opvalt, is de eenvoud waarmee de leden van de band de nummers spelen. De muzikanten hebben de controle over hun instrument. Elke toon is zuiver en instrumenten zitten elkaar nooit in de weg. Geen mengelmoes van geluid, geen chaotisch gedoe. Aanvulling op elkaar is misschien wel een goed begrip om de band te omschrijven. De band laat zien stuk voor stuk goede muzikanten in huis te hebben. Zo kun je de band dan ook nauwelijks op foutjes betrappen. Drummer Jeroen Hobert en bassist Arjan Pronk zijn goede, vooral dienende muzikanten. De broertjes Arjen en Vincent Hilberdink maken de sound, bepalen de opbouw en zorgen voor opvulling. Die opbouw in de liedjes is voor de groep een belangrijk element. Met grote zorgvuldigheid worden de liedjes opgebouwd en ten gehore gebracht.

Na het luisteren van de nieuwe plaat kun je stellen dat zanger Arjen Hilberdink de nummers live net zo goed kan brengen als op de cd. Zuiver, vol en met overgave weet hij de liedjes een bepaalde ‘drive’ te geven die de band niet kan missen. Ook de ‘backings’ van Vincent Hilberdink zijn een waar genot om naar te luisteren. Op de goede momenten weten de broers de aandacht te trekken van het publiek. Dit publiek was vrijdag massaal gekomen; bij de rustige nummers luisterde het publiek aandachtig, bij de hardere nummers zag je de zaal meedeinen op de muziek.

Het album 'Olympus', dat in Amerika (Texas) is geproduceerd, is na de verpletterende releaseparty een echte aanrader. De afwisseling van nummers en de manier hoe ‘The Horse Company’ die nummers opbouwt is een schoolvoorbeeld voor veel bands in hetzelfde circuit. Tijdens hun cd-presentatie in Hedon laat de band zien dat ze in staat zijn mooie liedjes te schrijven en die ook nog goed te ‘performen’. Soms staan de mannen, in de goede zin van het woord, achteloos de liedjes van hun plaat te spelen. Wel slaagt The Horse Company er niet helemaal in om een geweldige live-performance neer te zetten. De liedjes worden allemaal met veel gevoel en emotie gespeeld, maar het kan allemaal wat enthousiaster. Het wordt duidelijk dat zanger Arjen Hilberdink niet echt een prater is en de band liever doet waar ze goed in is: het spelen van liedjes, zowel hard als wat zachter. Muzikaal gezien een goede cd-presentatie, maar aan de performance kan nog gewerkt worden. Toch kun je er niet onderuit. The Horse Company heeft het in zich een hele grote te worden.