3voor12 Noord-Holland

Nieuwe Muziek: Toverberg

Hartelijke groeten

In september heeft Toverberg zijn allereerste Nederlandstalige single uitgebracht met als titel Wennen. Inmiddels is de opvolger Hartelijke Groeten ook uit die Toverberg afgelopen weekend heeft laten horen in de Cinetol Amsterdam tijdens een literaire avond.

Voordat Toverberg Nederlandstalig materiaal is gaan uitbrengen, heeft hij Engelstalig werk laten horen. Lars Kroon die schuilgaat achter Toverberg laat nu zijn werkelijke achtergrond meer naar voren komen. Toverberg is Neerlandicus en houdt enorm van literatuur. Het wekt dan ook geen verbazing dat hij nu zijn eigenlijke vorm heeft als Nederlandstalige zanger en liedjesschrijver.

De single klinkt weemoedig en met zijn ingetogen zangstem, lijkt de vraag die Toverberg stelt op Hartelijke Groeten er meer één van wat er van de wereld terecht moet komen. De tekst met: 'Het is een mooie verdrietige dag' is al veelzeggend. Het literaire zit vooral in de tegenstellingen. Daar waar het donker is, is het ook lcht. Aan de andere kant, laat Toverberg je ook glimlachen. 

,,De openingszin van dit nummer heb ik van Maarten Biesheuvel geleend, die hem naar het schijnt op zijn beurt van de door hem aanbeden Nabokov leende. Dat leek me wel een mooi rijtje om mezelf tussen te plaatsen. Ik vind het een mooie zin omdat hij zo verpletterend donker en uitzichtloos is. De volkomen nutteloosheid van al onze daden tijdens ons tijdelijke aanwezigheid op aarde kan wat mij betreft niet genoeg worden gerelativeerd. Tegelijkertijd is er een onuitputtelijke drang in mij om te proberen om tegen beter weten in mezelf onsterfelijk te maken: Door nummers te schrijven, albums te maken. In de ijle hoop dat mijn muziek mij zal overleven", zegt Toverberg over Hartelijke Groeten.

Ergens in het midden zit Toverberg. Toverberg werkt op dit moment aan een Nederlandstalig album, dat begin 2023 uitkomt.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12