3voor12 Noord-Holland

Nieuwe muziek: Klezmagic

Liefde voor traditie met een eigen draai

Na release van de gelijknamige single op 3 juni, staat vandaag dan eindelijk de nieuwste EP van Klezmagic op de planning. In samenwerking met Mark Oomen (Afrogrooves, Zitakula) heist Klezmagic de traditionele Oost-europese klezmer en balkan-stijl in een Amsterdams jasje; onder begeleiding van accordeon, viool en ga zo maar verder, zingen ze over de drooggekookte Amsterdamse huizenmarkt en de sleur van het dagelijks leven. “Maar nu sta ik weer op straat aangewezen, mijn huurbaas heeft de woning aan de yuppen gegeven”, aldus Klezmagic. Ondanks de licht kritische, maar zeer humorvolle teksten, is het onmogelijk om stil te blijven zitten tijdens het luisteren van de vijf nummers. Het samenspel van tal van vrolijk gestemde instrumenten vormt een mooi contrast met teksten over de grote ratrace en het losbreken van maatschappelijke verplichtingen. 

De tienkoppige Amsterdamse Klezmer- en Balkanband is sinds 2008 actief en wordt voornamelijk geïnspireerd door traditionele Oost-Europese muziek, veel genoemde namen zijn dan ook Amsterdam Klezmer Band, Goran Bregovic en Barcelona Gypsy Balkan. Hier mengen zij dan een beetje van de “Amsterdamse kroeg-livemuziek-sfeer” doorheen. Toch benoemen ze elkaar en het publiek als grootste inspiratiebron. Het eindresultaat van deze mengelmoes is “een bonte mix zelfgeschreven werk dat de grenzen van klezmer, Balkan, ska en wereldmuziek opzoekt”, aldus Klezmagic. Naast optredens in gewone poppodia als Mezrab, gaan ze graag met hun camper op stap om spontane straatconcerten te verzorgen. 

Compleet met twee instrumentale nummers heeft de EP een zeer gelaagde opbouw; van een uptempo oproep om “zoals vanouds” te gaan kraken, naar een instrumentale ode aan de zonsopkomst. De échte waardering komt pas na een tweede keer luisteren van de EP, mede door de afleiding van wippende voeten en knieën. Daarmee is het doel van Klezmagic bereikt; naast gelach en gedans is er ruimte voor een gevoel van verlangen en nostalgie. Zeker Maktub, letterlijk ‘het staat geschreven’ in het Arabisch, raakt een gevoelige snaar. De uitdrukking verwijst naar het feit dat alles gebeurt met een reden en voortkomt uit een groter plan, dit allemaal onder het genot van vioolspel en drums natuurlijk. 

Klik hier voor de EP. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12