Na de kickstart van de eerste editie vorig jaar werd duidelijk dat Complexity Fest een terugkerend fenomeen moest worden. Het festival, met een brede spanwijdte aan heavy muziek, trekt publiek uit heel Europa en boekt bands uit onder andere IJsland, Noorwegen, Frankrijk en de VS. Naast het festival worden er gedurende het jaar vaker bands geboekt die onder de noemer Complexity optreden. 3voor12 Noord-Holland vroeg de twee bedenkers naar de drive voor het organiseren van dit festival.

De bands die zaterdag in Patronaat te zien zijn, spelen avontuurlijke en complexe heavy muziek. Deze twee kenmerken zijn essentieel om als band in aanmerking te komen om op te treden tijdens Complexity Fest. Het viel Haarlemmers Daniël Nagelkerke en Thom Lich op dat er niet iets soortgelijks als Complexity in Nederland te bezoeken was. “We boekten dit soort bands al best wel een tijdje in Patronaat, maar we zagen dat er nog geen overkoepelende naam voor was. In het buitenland had je dat wel al, maar in Nederland was er nog geen initiatief dat dit soort bands verbindt”, stelt Daniël.

"We willen dat het publiek weet dat als Complexity iets neerzet, dat het uitdagend en spannend is."

Thom Lich

Eén van de hoofddoelen is het creëren van een platform voor de liefhebbers van het brede genre. Thom voegt hier aan toe: “We willen dat het publiek weet dat als Complexity iets neerzet, dat het uitdagend en spannend is. Met het platform willen we ook de onbekende bands een plek geven voor genoeg publiek. Als je zo’n zelfde band alleen neerzet op een zondag zonder een andere band, heb je misschien met lege zaal.” Vorig jaar zagen Daniël en Thom dat veel mensen maar twee of drie bands kenden, maar vervolgens wel constant van zaal naar zaal liepen en nieuwe namen leerden kennen.

Exclusief

Aangezien de markt in Nederland redelijk beperkt is, richtten de twee heren zich vanaf het begin op een internationale aantrekkingskracht. “In Europa zijn er een aantal soortgelijke festivals waar heel loyale mensen op af komen”, vertelt Daniël. “Dit publiek vindt het leuk om een paar keer per jaar te reizen, elkaar weer te ontmoeten en nieuwe bands te zien.” De bands die zaterdag in Haarlem te zien zijn, komen uit verschillende Europese landen. Het grootste deel van de line-up komt specifiek voor het festival naar Nederland. “Dat maakt het wel bijzonder, dat je de bands niet ook nog ergens anders in Nederland kan zien dit weekend”, aldus Daniël.

De komende editie van Complexity Fest spelen er vier Nederlandse bands. Deze worden nauwkeurig uitgezocht door de organisatie Ze moeten zich namelijk kunnen meten aan de stevige muziek die uit het buitenland komt. “We vinden ook dat we Nederlandse bands een steuntje in de rug moeten geven om zich op zo’n podium te laten zien”, zegt Thom. Daniël vult aan: “Bijvoorbeeld het Haarlemse Hibakusha. De band was pas kort bij elkaar toen ze bij ons speelden. Ze konden een nieuw publiek aanspreken en hun carrière is vervolgens best wel goed gegaan. Ze wonnen onder andere Buma Rocks vorig jaar. Ik denk dat we ze wel hebben kunnen helpen. Heel tof, helemaal omdat het een lokale band is.”

Aanstaande zaterdag opent Complexity Fest 2017 haar deuren om 14:00 uur aan de Zijlsingel in Haarlem. De laatste tickets worden nu verkocht via de website van Patronaat voor 35 euro.