DNA: Mantra gaat goed op psychedelische rock en Dave Grohl

Woensdag 28 december staat de band in een uitverkochte kleine zaal in Patronaat.

Nadieh Bindels ,

Het gaat lekker met de Haarlemse band Mantra. Afgelopen jaar won Mantra de Rob Acda Award, speelden de jongens onder andere op het grote podium van Bevrijdingspop Haarlem en deden ze mee aan de tour van de Herman Brood Academie. Om het jaar net zo lekker te eindigen als ze begonnen, staan de vier muzikanten komende woensdag 28 december in een uitverkochte kleine zaal van Patronaat met hun broederband Palmsy.

Lars ter Wolbeek (zanger & gitarist), Luc Debuyser (gitarist), Joost Bausch (bassist) en Joar de Baat (drummer) vonden elkaar op de middelbare school, waar ze twee jaar geleden de band Mantra begonnen. Inmiddels zitten ze alle vier op de Herman Brood Academie in Utrecht, waar ze de muzikale kneepjes van het vak leren. Komend voorjaar willen ze met een EP komen, om vervolgens op tour te gaan langs verschillende festivals. Maar voor ze dat veelbelovende jaar tegemoet gaan, delen ze met 3voor12 Noord-Holland welke muziek hen inspireert.

Joosts favoriet: Pink Floyd - Dark Side of the Moon (1973)

“Ja, dit is wel mijn nieuwste favoriet. Ik zet deze plaat de laatste tijd heel vaak op. Die psychedelische sound vind ik lekker.  Ik kende Pink Floyd wel al, maar ik had me er nooit zo in verdiept. Ik vind Roger Waters een heel goede bassist. Het is niet per se dat zijn type baspartijen terug zijn te horen in onze muziek, maar wel een beetje die psychedelische sound. Wij komen niet uit de tijd dat een heel album wordt geluisterd, eerder losse nummers van een artiest. Ik vind het tof van deze plaat dat het niet uit losse nummers bestaat maar dat het album als één geheel is opgenomen. Die manier van een plaat opnemen inspireert ons als band ook.”

Lars’ favoriet: The Wytches – Annabel Dream Reader (2014)

“Dit album hebben ze in twee dagen opgenomen! Ik heb ontdekt hoe tof ik deze band vind, toen ze optraden in de OCCII in Amsterdam. Ik kwam knetterstoned bij dat optreden aan en de muziek knalde fucking hard. De muziek van The Wytches is een mix van harde garage, grunge, psychedelisch en surf. Ze gaan van hele harde herrie naar mooie liefdesliedjes.”

Joars favoriet: Queens of the Stone Age – Songs for the Deaf (2003)

Ik vind drummer Dave Grohl sowieso een hele goede drummer, zowel bij Nirvana als bij Queens of the Stone Age. Ik heb veel geleerd van hoe hij speelt: beuken vanuit je gevoel en super strak. Het hoeft niet per se ingewikkeld te zijn wat je speelt, als je het maar over kan brengen en dat kan Grohl. Hij speelt 100% bewust, dat straalt hij uit en vind ik vet. Er staan veel goede songs op dit album en het is ook echt een goed geheel.”

Lucs favoriet: Sleepy Sun – Maui Tears (2014)

“De sound van dit album inspireert me vooral. (De rest van de band is het daar helemaal mee eens “Ja, dit is echt jouw sound.”) Wat ik vooral heel vet vind aan deze plaat, is dat het echt gaat om de instrumenten. Wij kunnen als band ook heel erg verdwalen in de muziek. Dat heeft dit album ook. Elk stukje is een ontlading en neemt je mee.”

Green Day – Dookie (1994)

Joar: “Dit was voor ons helemaal het einde toen we 13 waren.” Lars: “Vooral qua attitude vind ik het heel vet. Je moet maar eens kijken naar optredens uit ’94 van Green Day. De energie waarmee ze speelden was echt ongelooflijk.”

Nirvana – In Utero (1993)

Luc: “Ik vind vooral de productie van dit album te gek.” Lars: “Alles aan deze plaat is te gek! Het is opgenomen alsof je ze voor je ziet staan spelen. De eerdere albums van Nirvana waren zo gelikt. Dit is iets heel anders. Luc: “Ja, de eigenwijsheid van dit album is nice!” 

 

De foto's zijn gemaakt in The Wolfhound- Irisch bar & kitchen