In de vroege middag van 12 februari stroomt de Oosterkerk in Hoorn vol met een kudde wandelende muziekliefhebbers. Hier wordt namelijk Walk On Hoorn afgetrapt; een festivalinitiatief van De Wandelclub en de lokale organisatoren van Small Town Music Walk. Al eerder heeft De Wandelclub dit soort festivals georganiseerd, maar dit is de eerste editie in de geboortestad van oprichter Tim Knol. Deze middag wordt er speciaal nadruk gelegd op jong en opkomend muzikaal talent. En talent is het zeker; te vinden op het blokkenschema zijn Bente, CHELS, Jimmy Diamond, The Zanders, Cloud Café, Bob uit Zuid en FLEUR.

Tim Knol

Een warm welkom

Na een kort openingswoord, waarin Tim Knol de zaal gevuld met trouwe clubleden, vrienden, familie en kennissen welkom heet in zijn geboortestad, speelt hij een aantal akoestische nummers. Het optreden voelt bijna als een werkelijke kerkmis; met het kerkorgel op de achtergrond zingt Knol over zijn lastige verleden en de groei die hij afgelopen jaren heeft weten te maken. Hij viel namelijk veertig kilo af en nam afscheid van zijn slopende uitgaansgewoontes en drankgebruik, mede door De Wandelclub die hij tijdens de coronapandemie heeft opgericht.

Wanneer het tijd is voor het laatste nummer wringt Knol zich naar het midden van de kerk, waar hij 'I saw the light' zingt. Het publiek zingt en klapt enthousiast mee op het gospelnummer. Na afloop stroomt de kerk langzaam leeg en verplaatst iedereen zich naar verschillende locaties in de stad.

The Zanders

Alsnog zonneschijn op een bewolkte dag

Het is een stukje lopen naar het Centrum Varend Erfgoed in de haven van Hoorn, maar The Zanders zijn het zeker waard. Deze Hoornse band, bestaand uit de broers Floris (zang, gitaar en piano) en Johan Tentij (bas), Tim Reisinger (drums) en Rens van der Kooij (gitaar), staan in hun eigen stad bij de meesten al bekend voor hun energieke feel-good muziek. Geïnspireerd door muzikanten als Wilco, Antonio Carlos Jobim en The Beatles, maakt de band pop/rock muziek in een vrolijk jeugdig sausje. Het uptempo pianospel en de catchy gitaarrifs maken het daarom ook lastig om stil te blijven zitten tijdens het optreden.

Locate betekent veel voor The Zanders

Idee voor de band ontstaat bij vuurtoren

Floris van The Zanders vertelt dat de locatie waar de band deze middag speelt, veel voor hen betekent. Zo zijn de jongens tijdens het vissen bij de vuurtoren, die vlak naast de houten werkplaats staat waarin zij deze middag spelen, op het idee gekomen om samen een band op te starten. Deze zomerse sfeer is goed te merken in hun muziek; want ondanks dat het buiten vrij bewolkt is, laat het optreden je voelen alsof de zon recht in je gezicht schijnt.

Cloud Café

Grungy band uit Amsterdam

Het kunstige Café SWAF wordt de hele middag gevuld met dromerige indierock door de Amsterdamse band Cloud Café. Tara Wilts (zang, gitaar), David Coehoord (zang, gitaar), Tom Radsma (basgitaar) en Dirck Kroes (drums) vormen een eigenaardig groepje, waarbij alle puzzelstukjes toch op elkaar weten te passen. De rauwe stem van Tara Wilts sleept je mee in de melancholische nummers. Met name hun eerste single ‘In Over Your Head’ grijpt je aandacht direct vanaf de eerste noot.

Het talent van de band gaat niet onopgemerkt voorbij; al eerder wisten zij de Amsterdamse popprijs binnen te slepen en waren ze te zien op Eurosonic Noorderslag. Met nog een maand tot de release van hun eerste EP en een bijbehorende show in Paradiso Upstairs is Cloud Café zeker een band om in de gaten te houden!

CHELS

Betoverd door poëtische teksten

Voor de mensen die niet zitten te wachten op luide rockmuziek in een krap café, is CHELS in het Foreestenhuis the place to be. In het midden van dit rijksmonument ligt een tapijtje, een aantal kaarsen en rijen met stoelen, waar de 21-jarige CHELS een magisch optreden weet te geven. Terwijl ze zingt laat ze haar handen zweven door de lucht, waardoor het net lijkt alsof ze tovert met de muziek. Hoe zacht haar verschijning ook mag lijken, haar stem en teksten zijn meer dan krachtig. Zo zingt ze onder andere over zelfacceptatie en het pessimistische gevoel wat het leven je soms kan geven. Ze sluit af met haar eerste singlerelease ‘The Puppet’, waarmee ze de mensen in de zaal tot de laatste noot mee weet te roeren.

Bente

Nederlands nieuwste popster sluit de dag af

Teruggekeerd bij de Oosterkerk vertelt Knol trots over de afsluitende act van de middag. Deze rising star stond namelijk al op haar veertiende samen met Knol op het podium tijdens Into The Great Wide Open. De momenteel 22-jarige Bente, die de avond ervoor nog een spetterend optreden in TivoliVredenburg wist te geven, staat op deze zondagmiddag te zingen in een kerk. Zelf kan ze hier ontzettend om lachen; nog nooit eerder heeft ze in een kerk mogen optreden, laat staan op de dag van God zelf.

Bentes optreden bestaat uit een aantal nummers van haar laatste album 'Als Ik Met De Wind Kon Dansen', waarop thema’s als angst en paniekaanvallen ter sprake komen. Uiteraard wordt Tim Knol op het podium gevraagd om voor het eerst samen live hun nummer 'Verstild' op te voeren. De stemmen van de twee muzikanten vloeien prachtig in elkaar over en na afloop is het applaus oorverdovend.