November is al een flink eind op streek, maar de eerste herfstmaand oktober lijkt over verschillende zaken te gaan zoals afkomst en hoe vreugde binnen kan sluipen op het moment dat je het niet verwacht. Verder is er muziek met lekker in het gehoor liggende rock. Het zijn twee singles van XILLAN en Dusty Stray en een album van Blanko.

XILLAN

Liefdeslied van een Surinaamse jongen voor een Surinaamse jongen

XILLAN heeft al op zijn eerdere singles thema’s aangeroerd, hoe er binnen bepaalde gemeenschappen opvattingen heersen over seksualiteit. XILLAN schetst zelfs in zijn songs hoe queer mensen zich staande proberen te houden in een heteronormatieve samenleving en wat dat met hen doet.

Dat komt terug in onder meer een optreden tijdens Melkweg Radar van juni dit jaar waar hij tussen de nummers door vertelt over zijn eigen leven: zijn afkomst, seksualiteit, ervaringen, familie - het komt allemaal te pas. De soul die in de muziek van hem doorklinkt geeft daar een extra lading aan, zeker met zijn gevoelige stem. Afgelopen maand heeft XILLAN zijn nieuwe single Thoughts About You (For Lee) uitgebracht. Het is een liefdeslied van een Surinaamse jongen voor een Surinaamse jongen. Tegelijkertijd is de song enorm belangrijk voor hem. ,,Ik heb nog nooit eerder een publiekelijke liefdesverklaring tussen Surinaamse jongens gehoord en ik kan me alleen maar voorstellen wat zoiets voor mij had kunnen betekenen als kind", zegt hij over de single.

Volgens XILLAN is het belangrijk dat dit soort thema’s aan de oppervlakte komen. Zeker bij enorme mentale worstelingen waarmee deze personen te maken hebben. ,,Mensen die jong en queer zijn, kunnen zich zo ongewild en ongeliefd voelen. Daarom is het zo belangrijk dat liefdevolle verhalen waar queer jongeren van verschillende achtergronden zich in kunnen herkennen, worden verteld", zegt hij hierover. XILLAN legt er de nadruk op. Ook als het om hem zelf gaat. ,,Het is ook een cadeau aan de jongere versie van mezelf die niet wist of hij ooit de liefde zou vinden", vertelt hij over Thoughts About You.

Dusty Stray

Geschreven in de somberste periode

Dusty Stray loopt al geruime tijd mee in de muziekwereld. Afkomstig uit Texas, maar inmiddels al lang en breed actief in Nederland. Hij maakt vooral alt-folk, hoewel hij nu meer muzikale invloeden uit verschillende windstreken in zijn materiaal heeft zitten.

Dat alles moet samenkomen op het album Fire Place, wat begin december gaat verschijnen. Vooruitlopend hierop heeft Dusty Stray al twee singles Lists en Special uitgebracht. Daar is afgelopen maand het rootsy, feelgood Happiness Strikes bijgekomen en zal net als de twee singles ervoor, op het aankomende album terecht komen. Happiness Strikes heeft Dusty Stray geschreven tijdens de somberste periode in de pandemie en gaat over hoe vreugde kan binnensluipen op het moment dat je het minst verwacht. ,,Ik voelde me echt gelukkig toen ik dit nummer schreef maar op een heel ongelukkig moment. Het kwam zomaar uit het niets”, zegt Jonathan Brown die schuilgaat achter Dusty Stray. Het geluk waarover hij in het lied zingt, blijkt het resultaat te zijn van een crisis, zoals vermeld in de laatste regels van de song. Met ‘I didn’t want you out of my life, but I must admit I’m doing just fine, back in touch with such a loving feeling’, klinkt daar het geluk in door.

Het nummer klinkt vrolijk en live uitgevoerd. De productie van Stuart Cullen in het nummer is spaarzamer en meer akoestisch dan in de rest van het album. En ook een stuk vrolijker.

Blanko

Liefhebber

Blanko zelf is even vergeten hoe snel hij zijn eerste album Music By Blanko heeft uitgebracht. Daar heeft hij afgelopen maand de opvolger More Music By Blanko aan toegevoegd en dat terwijl hij net bezig is om zijn theatertournee over de muziek van de Talking Heads af te ronden.

Soms komt Blanko tijd tekort, maar de Volendammer is liefhebber en maakt niet alleen muziek, maar helpt ook andere muzikanten met zijn studio. Natuurlijk zijn dat behoorlijk wat Volendamse muzikanten en bands, maar ook uit de directe omgeving. Zelfs in zijn eentje is hij in staat om power in zijn muziek, getuige de 3 voor12 Noord-Holland Vloedgolf van oktober. Precies aan de vooravond van zijn albumrelease. Het album heeft echt een feelgood karakter. Blanko laat op het album horen dat hij veelzijdig is, zoals met Dreams. Een track waar de bluesrock in doorklinkt en waar je zelfs REM en Fleetwood Mac erin terughoort. Met Stop The Clock laat hij een dromerige kant van hem zien. Het slotakkoord is Lovesong waarmee Blanko bewijst dat hij een ras muzikant is en zelfs een melancholische popsong kan maken.

Het is vooral de liefde voor het vak muzikant wat op het tweede album van Blanko doorklinkt.