De muzikale maand juni is voorbij waarin de festival liefhebbers behoorlijk hebben kunnen genieten, zoals bij het Indian Summer Festival in Geestmerambacht. Kaaspop in Edam levert onder meer een optreden op van Cloud Cafe die in 2022 de Amsterdamse Popprijs weten te winnen, maar ook Sigh Hollywhoo uit Volendam die steeds meer op de deuren beginnen te bonken. Uiteraard ook releases die even wat meer aandacht verdien, zoals een singlerelease met video van Phil Meds, een EP release van een stel jonge honden uit Haarlem die Movin heten en als laatste oudgedienden in de popmuziek die met hun LONE project opvallen.

Phil Meds

Het gebruik van een metafoor om een onderwerp bespreekbaar te maken en te houden

Om met de eerstgenoemde te beginnen, is Phil Meds niet helemaal onbekend in vooral de regio Haarlem, waar hij onder meer te zien is geweest tijdens de Rob Acda Award eerder dit jaar. Het is Nederlandstalige hiphop, maar Phil kan nog veel meer dan dat binnen de muziek die hij maakt.

,,Wanneer wegvliegen de enige optie lijkt, zou je soms willen dat je vleugels had om weg te kunnen vliegen van de wereld", zegt Phil over zijn single Vleugels. Als het gaat om dit soort zware onderwerpen kunnen mensen snel worden afgeschrikt. Daarom heeft Phil in plaats van het woord 'zelfmoord' deze metafoor bedacht. Zo komt hij ook tot de titel van de single. Op deze manier kunnen mensen die worstelen met suïcidale gedachten zich gehoord en begrepen voelen. Daarnaast is de boodschap zo ook toegankelijk voor een breder publiek en staat het gevoel dat een persoon met suïcidale gedachten heeft centraal. Phil hoopt op deze manier zijn steentje bij te dragen aan het opheffen van het taboe op dit belangrijke onderwerp.

Het is juist op deze manier om ervoor te zorgen dat mensen die met deze suïcidale gedachten lopen, te helpen. Juist met de single Vleugels probeert Phil het onderwerp bespreekbaar te maken en te houden.

Moving

Jonge honden presenteren debuut EP met dromerige indy

De Haarlemse band Moving heeft vooruitlopend op hun debuut EP met dezelfde titel eerst de singles Open Your Eyes en Home uitgebracht. Moving is langzaam boven komen drijven en bestaat uit frontman Elliott Bickerton, Tim Weijers en de broers Anne en Bep Leendertse.

In een dampend Patronaat waar bijna niemand bij kan komen, presenteren ze hun EP op de valreep in juni. Het viertal makt kalme en rustige indy waar zelfs een Crosby Stills, Nash and Young twist aan zit. Meest typerend is dat de vier jonge heren gewoon hun handen nergens voor om draaien en dat komt het best tot uitdrukking Scared Of Nothing. Zelfs de vergelijking met die band uit Rotterdam Elephant gaat misschien wel op. Indy maar soms zit er een dromerige folkrand er ook wel aan.

Aan Moving zelf ligt het niet. Het is zoals de Engelsen zeggen: ‘Moving forward’.

Lone

Oudgedienden in Nederlandse popmuziek bewandelen weg van muzikale mix

Afgelopen maand verschijnt van LONE het album Isolated Heroes. Misschien dat LONE niet veel zegt, maar wie de Nederlandse popgeschiedenis in duikt komt de namen van Ferdinand Bakker en Michel van Dijk al eerder tegen bij de bekende Nederlandse rockband Alquin die in de beginjaren zeventig Nederpop maken.

Isolated Heroes is het nieuwe album van het tweetal Bakker en Van Dijk werkten de afgelopen jaren met succes aan een eigen spannende soundmix van blues, soul, rock en roots. Eerder zijn de albums View From The Bridge (2018), Ten Songs (2019) en No5 (2022) verschenen.  Op Isolated Heroes resulteert deze zoektocht in een verzameling sfeervolle nieuwe composities waarin de verschillende muzikale stijlen en invloeden worden verkend en de lat onverminderd hoog ligt. Het inmiddels vierde album heeft een kritische blik gekregen voordat het is uitgekomen. Daarbij staan autonomie en kwaliteitsbewaking vanaf dag één hoog in het vaandel bij het tweetal van LONE. ,,Door volledig op eigen kompas te sturen komen er steeds weer nieuwe ideeën bovendrijven. Voor ons is het altijd heel belangrijk geweest een volstrekt autonome positie te behouden en te beschermen. Alleen dan kun je kritisch blijven en je eigen normen waarborgen", zegt Ferdinand.

Kan ook niet anders want beide heren zijn al de zeventig voorbij. Wel bewijzen dat leeftijd weinig uitmaakt om het muzikaal interessant te houden, want wat is er nu leuker om toch steeds de muzikale grenzen een klein beetje te verleggen met een bak ervaring? Het is precies dat antwoord op het vierde LONE album.