Helemaal een herhaling van zetten is de maand juli niet, want opnieuw is Phil Meds weer in het lijstje van beste releases terug te zien. Dit keer met de EP ‘Groeipijn’. Dan duikt er ineens de band Villa Rosie op die hoofdzakelijk werkt uit Volendam maar wel een internationale bezetting kent. Als laatste is er The Slow Clock van Harmen Kuiper. Afgelopen maand zijn de singles ‘Fire Up The Barbecue’ en ‘Maintain Momentum’ verschenen wat een voorbode is voor nieuw materiaal.

Phil Meds

Uitlaatklep om diepste pijnpunten te delen

In de maand juni brengt Phil Meds de single Vleugels uit. Daarop roert hij het onderwerp zelfdoding onder jongeren aan en is hij open over zijn eigen problemen op de single.

Die single staat inmiddels op de EP Groeipijn die Phil Meds deze maand aan zijn publiek laat horen. De EP gebruikt hij als een uitlaatklep om zijn diepste pijnpunten te delen, waaronder zelfmoordgedachten, ziekte, het verlies van naasten en zijn worsteling met neigingen naar middelengebruik. Als iemand die zelden over zijn gevoelens spreekt, vindt hij in muziek een krachtig medium om zijn lasten te verlichten. De EP vertelt een open en eerlijk verhaal over de talloze mentale obstakels die Phil tijdens zijn persoonlijke ontwikkeling heeft ervaren. Het is niet alleen dat wat hij doet, Phil denkt in oplossingen die voor hemzelf hebben gewerkt om te herstellen en vooruitgang te boeken. Dit doet hij zonder belerend over te komen, maar juist met de intentie anderen te inspireren om te leren van zijn strijd. Dat delen van zijn eigen ervaringen laat hij al direct horen op Intro.

Autobiografisch boek

Ambitie

De EP is min of meer een muzikaal en autobiografisch boek. Wat Phil Meds al tijdens de eerste voorronde van de Rob Acda Award laat horen, herhaalt hij op de EP. Het is niet alleen rappen, maar ook zingen, want de zangpartij op het titelnummer is al het voorbeeld wat Phil kan. Inhoudelijk gaat het over de impact van het verlies van één van de ouders. Het is direct de ambitie van Groeipijn dat verder gaat dan alleen het maken van muziek. Phil hoopt met zijn eerlijke verhaal een connectie te maken met degenen die zichzelf herkennen in zijn ervaringen. Door zijn openheid wil hij hen het gevoel geven dat ze niet alleen zijn in hun eigen gevecht. Het album is een uitgestoken hand naar allen die worstelen met mentale uitdagingen, om samen te leren en te groeien. Bovendien streeft hij ernaar het taboe rondom mentale problemen te doorbreken. Met steun van mensen die geloven in de kracht van zijn missie, wil hij een verschil maken in de manier waarop mentale gezondheid wordt begrepen en besproken. Hij gelooft dat we als samenleving het taboe alleen kunnen verbreken door samen te werken, open te staan voor gesprekken en elkaar te steunen.

The Slow Clock

Muziek van een vrije geest

The Slow Clock is in 2022 al eens op de radar terecht gekomen van Alternative FM, waar de maandelijkse Vloedgolf edities worden gemaakt. Aanleiding is het derde album The Origin Of Air Quotes. Daarvoor heeft Harmen Kuiper die schuilgaat achter The Slow Clock nog twee albums in het coronajaar 2020 uitgebracht met als titels Episode 5 en Episode 6.

De single Fire Up The Barbecue die afgelopen maand is uitgebracht, moet komende maand gaan verschijnen op het album Interpretative Dancing. De single Fire Up The Barbecue zit eigenlijk vol met ironische teksten. Wat de single bijzonder is het neuriën van Harmen. Op het aankomende album heeft Harmen gewerkt met Amarins. De zangeres is op vijf nummers te horen van het vierde album. Een week na Fire Up The Barbecue verschijnt ook nog eens Maintain Momentum, wat een snel nummer is. Op dat nummer neemt de vibrafoon een prominente plaats in en bovendien is het ook nog eens een kort nummer.

In Nederland hokjesland is het werk van The Slow Clock lastig te definiëren. Als de twee singles net zo klinken, is dat een fijne voorbode, want nu al klinkt de vrije geest van Harmen in alles door.

Villa Rosie

Internationale band uit Volendam

Dat in Volendam langzamerhand een underground scene begint te ontstaan, begint steeds duidelijkere vormen aan te nemen. Een platform als het PXSG dat maandelijks in het Culthuurhuis PX Volendam songwriters laat horen is daarvan het bewijs. Inmiddels heeft Blanko al twee Volendamse bands als Lorem Ipsum en Sigh Holywhoo onder zijn productionele hoede gehad.

Villa Rosie is de nieuwe indie band uit het dorp aan het IJsselmeer. De bandleden beginnen eind 2021, is een punky, energiek drietal dat liedjes met veel hart speelt. Ze komen uit Engeland, Nederland en Duitsland en komen overal vandaan, maar de muziek is dat zeker niet. Het alternatieve geluid klinkt steeds vaker door, zoals Villa Rosie dat eveneens  doet op hun debuutsingle Philosophishing.

Frontman is Tom McCann en de bassist schijnt afkomstig te zijn uit Duitsland en luistert naar de naam Lovis Berger. De enige Volendamse inbreng komt van drummer Jack Koning. In tegenstelling tot Lorem Ipsum en Sigh Hollywhoo, is de single van Villa Rosie geproduceerd door Niels Maurer, maar die heeft zijn bedrijfsactiviteiten wel in dezelfde straat als Blanko.

Ooit heeft Blur de song Villa Rosie uitgebracht. Bij het luisteren van de song is er ook een duidelijke verwantschap met de roemruchte Britpop band te maken. Alleen het stemgeluid van Tom op de single doet daar sterk aan denken. De debuutsingle Philosophising is afkomstig van de aanstaande eerste EP van de heren You Can Only Live In One Place At One Time. Het nummer gaat over het hoofd boven water proberen te houden in moeilijke tijden, hopelijk iets waar we ons allemaal mee kunnen identificeren.