De nieuwe maand februari is nog maar net bezig, terwijl de muzikale maand januari behoorlijk wat nieuw materiaal heeft opgeleverd. Een aantal muzikanten uit de provincie heeft landelijke aandacht gekregen tijdens ESNS 2023 in Groningen. Siggy & D1ns uit Zandvoort zijn behoorlijk opgevallen als het om hun album Soldatenwerk gaat en tijdens hun showcase zich kunnen gaan opmaken voor zomerse festivals. Andere Noord-Hollandse bands zoals HOOFS hebben eveneens indruk gemaakt bij showcases en wat minder aandacht gekregen. In het overzicht hebben zowel hebben zowel Max Poolman als Marathon een showcase gedaan tijdens het eerste grote popevenement van het jaar. Naast Max Poolman en Marathon is er aandacht voor Engel met zijn uitgebrachte materiaal.

Engel

Aan het werk voor nieuw solo materiaal

Het afgelopen jaar heeft Steven Engel samen met Paul de Munnik het album Ooit uitgebracht. Beiden hebben goed nagedacht welke songs daar het beste op passen, wat een eindresultaat heeft opgeleverd waar naar volle tevredenheid kan worden gekeken.

Inmiddels is Engel weer bezig met nieuw materiaal. Wel van hemzelf hoewel er nu ook weer bijdragen zijn van de eerder genoemde Paul de Munnik. Schuilen Bij Mij is daar een voorbeeld van, maar heeft het album Ooit niet gehaald. Met de inbreng van Surya en Just heeft Engel samen met Paul de Munnik het geluid gegeven die er bij past. Het is niet het enige wat Engel heeft gemaakt. In het verleden heb je ooit de dubbele A kant gehad, dus is er nog een nummer uitgebracht. Op Droom laat Engel weer horen dat je sowieso niet te oud bent om te dromen.

Het album Veertig is in de maak. Het laatste album Alles Nog Open wat Engel met de bijdragen van onder meer Def P, Diggy Dex en Paul de Munnik dateert alweer van 2020. Het wordt dus weer tijd voor wat nieuws en Engel heeft nog best wat te vertellen.

Marathon

Amsterdamse band levert rafelige song uit met knipoog naar The Clash

Marathon uit Amsterdam timmert stevig aan de weg met hun geluid en dat is terug te horen op hun single Mosquitoes & Flies. Het wordt toch al interessant voor de band, want ze zijn aan het begin van de zomer te zien op Dauwpop 2023.

Mosquitoes & Flies klinkt weer anders als voorganger Ace. Die single kun je als je lid bent van de Paradiso Vinyl Club aantreffen op vinyl. Moet je wel lid zijn. Waar Ace nog een vleugje Joy Division heeft pakt het drietal op de uitgebrachte single in januari totaal anders. Daar heeft het een mix van het oude geluid van Nirvana uit de jaren negentig, maar vertoont het stemgeluid van frontman Kay Koopmans bizar veel overeenkomsten met Joe Strummer van de illustere punkband The Clash uit het Verenigd Koninkrijk. Daarmee doet de single je sterk denken aan de luidruchtige periode die Engeland in de jaren tachtig heeft gekend. Zeker als je de metafoor die Marathon gebruikt als titel bij de song uit januari.

De band zit ondertussen niet stil. Verderop in het voorjaar komt er nog meer materiaal van Marathon.

Max Poolman

Duivels goede single in rauw americana jas

Nog een Noord-Hollandse muzikant die stevig aan de weg timmert, is Max Poolman. Net als Marathon is ook Max te zien geweest tijdens ESNS waar hij de nieuwe single Dance With The Devil heeft laten horen.

Daar is de nieuwe single overigens niet voor het eerst gespeeld. Max heeft samen met Jeroen Egge dat al gedaan in 3 voor 12 Noord-Holland Vloedgolf van november tijdens een uitzending van Alternative FM bij ZFM Zandvoort. Het begin alleen al met de elektrische gitaarakkoorden maken de single Dance With The Devil al ‘creepy’. Het is een verhaal waarbij het beeld is van iemand die een geboren verliezer lijkt te zijn. Als niets meer helpt, is het beter om maar stil te verdwijnen. De hoofdpersoon die Max op zijn nieuwe single beschrijft wordt liever toch geen vrienden met de duivel. In de tekst zitten gewoon hele mooie doorkijkjes. Het is een staaltje songwriting van de bovenste plank.

Ook Max is bezig om meer materiaal uit te gaan brengen. Eerder heeft hij Trudy en Nothing Stops A Rambling Man uitgebracht. Alle twee verhalende songs, maar Max houdt er van om er op uit te trekken. Het liefst in de ongedwongen natuur van de Verenigde Staten waar je in de verte de coyotes kunt horen.