De tweede maand februari heeft een wisselend muzikaal palet opgeleverd, waar elementen van spanning, melancholie en een sprong in het muzikale diepe opgeleverd. Muziek van Salutingrome, Nienke en Anne. De spanning zit in de voormalige finalisten uit de Night Editie van de Rob Acda Award die debuteren met de EP ‘Corner Of The World’, de melancholie zit in Nederlandstalige single ‘Waarom’ en de sprong in het onbekende zit in de veelzeggende titel van de EP ‘The Unknown’.

Hoofdfoto: Marcus van Dam

Salutingrome

Een mix van experimentele muziek in een donkere jas

Tijdens de finale van de Night Editie bij de Rob Acda Award is Salutingrome de enige band die op die avond een optreden doet. Het materiaal wat zij tijdens dat optreden hebben laten horen, is terug te vinden op hun debuut EP Corner Of The World.

Salutingrome brengt een veelvoud aan stijlen, waarbij het instrumentale meer aanwezig is dan de vocalen. Wat is het eigenlijk? Het is een samenkomst van experimentele jazz, blues, soul en zelfs postpunk. Zamity Mitelembe spreekt meer en doet op de muzikale begeleiding van gitarist Victor Keyser en drummer Tijmen Aalberts. Donker is Corner Of The World, want de titel van de EP verraad gewoon veel. Het is terug te horen in de weinige woorden in de songs, waarbij single Violence On The Streets het postpunk nummer. Een andere opvallende song is Smouldering Evening.

Frontman Zamity Mitelembe heeft zeker gekeken naar een illustere band uit het verleden. Vooral in het laatste nummer is onder meer de invloed van Joy Division hoorbaar. Aan de andere kant is het vergelijkbaar als de muzikale variant op de Engelse schrijver David Peace, die in zijn boeken repeterende passages binnen zijn verhalen gebruikt.

Nienke

Op weg naar eerste EP ‘Aan De Overkant’

Vorig jaar heeft Nienke haar eerste single Regen uitgebracht. Daarna volgen nog Woorden, Kronenburg Park en Blijven Rennen. Inmiddels heeft ze afgelopen maand nog een single uitgebracht die terug is te vinden op haar eerste EP Aan De Overkant.

Waarom is één van de eerste songs die Nienke heeft afgemaakt. Voor haar is het een single die het thema ‘donker maar dansbaar’ belichaamt. ,,Ik wilde graag schrijven over serieuze thematiek, zonder dat het zielige liedjes werden. Waarom gaat over patronen, frustratie en miscommunicatie? Zeker iets universeels en hopelijk ook voor iedereen net wat anders en persoonlijks”, vertelt Nienke over de single.

Anne

De weg van het onbekende in de EP ‘The Unknown’

Anne van Drie zoals ze voluit heet, vertelt haar verhaal over keuzes maken op haar eerste EP The Unknown. Het is het verhaal van iemand die haar hart volgt, maar dat wel na lang wikken en wegen doet.

Dit alles komt uit op The Unknown, want waar iemand een keuze maakt, betekent het ook dat er mensen zijn in de omgeving die een keuze minder goed begrijpen. Dat laat Anne op haar EP maar al te goed horen. Belangrijk voor Anne is dat ze zichzelf niet wil kwijtraken in een proces waar ze iemand pijn doet. Wie dit leest, weet dat er binnen een relatie altijd iemand is die ongelukkig zal blijven. Zo’n keuze maken kan pijnlijk zijn. ,,De stap naar iets waar ik altijd van droomde resulteerde in een vrijheid die loskwam, die ik nog nooit zo sterk had gevoeld. Op het moment dat ik voor mijzelf en mijn dromen ging kiezen kwamen er precies de juiste mensen en ervaringen op mijn pad. En op sommige dagen zet je een paar stappen terug maar dan is het belangrijk om je visie niet los te laten en je te herpakken. Ik wil iedereen met mijn muziek meegeven dat het goed is om naar je eigen gevoel te luisteren en die meningen van anderen aan de kant te zetten. Hoe cliché het ook klinkt. Dit is een reminder van mij naar jou: Je bent op de juiste weg!”, zegt Anne over het verhaal achter The Unknown.

Bij het inslaan van het muzikale pad, kruist Frank van Kasteren (Kafka) het muzikale pad van Anne. Hij heeft de productie van de EP voor zijn rekening genomen en is op de EP te horen als studiomuzikant.