Januari is alweer een flink eind op weg en december kent na de eerste helft weinig nieuw materiaal. Toch is er naast het materiaal wat de nodige aandacht heeft gekregen nog wat muziek dat zeker extra aandacht verdient, zoals de single van CHARLOT, het album Vrijetijdsboeddhist van Toby en het Nederlandstalige luisterlied van Christie.

Christie

Ontmoetingen leiden tot verhalen

Om met de laatste beginnen. Christie heeft al de nodige muzikale bagage bij zich, want in 2019 heeft ze haar debuutalbum Ontdekkingstocht uitgebracht. Daar staan haar eigen levenservaringen op, terwijl bij de opvolger en het meest recente album Onze Verhalen meer over mensen in het algemeen gaan. Een verband tussen het debuutalbum en de opvolger is er zeker, want de ontdekkingstocht gaat eigenlijk verder, alleen is het perspectief nu meer naar buiten gericht en tellen de eigen ervaringen niet, maar is de rol van Christie meer van iemand die luistert naar de ander.

Luisterbare liedjes

Metaforisch

Het resultaat zijn verhalen van die ontmoetingen en dat is vertaald naar acht luisterbare liedjes met allen een eigen verhaal. Probeer het beeld maar eens te krijgen bij de Ruwe Diamant. Kijken naar mensen levert zoveel meer op. Niet alleen de tekst, maar het liedje is ook ruw en stevig maar wel heel toegankelijk. Christie slijpt dit liedje van ruwe diamant naar een mooi sieraad, als je die metafoor toch wil gebruiken. Een ander voorbeeld is het beeld wat je krijgt bij Ik Zie Jou Nog Steeds. Bij dit lied is een clip gemaakt, maar wie door het lied heen luistert, kan het beeld min of meer zelf invullen, want het intense karakter zorgt daar wel voor. Een mens is hier maar tijdelijk. Op 21 januari presenteert Christie haar album in De Drommedaris in Enkhuizen.

Toby

Nederlandstalige hiphop

Dat de Nederlandstalige hiphop een groeiende muziekstroming is het afgelopen jaar, bewijst het aantal releases op dat vlak. MC Lost, Middenweg, Wolfie, Jong Louis, Rens, Jaïr & Ome Uncle, Siggy & D1ns en KVBA om maar wat te noemen.

In dat rijtje voegt Toby zich ook met het album Vrijetijdsboeddhist. De Nederhopper beschrijft tijdsbeelden, maar wel door de ogen van hemzelf. Toby vraagt heel veel bij zichzelf af of onderwerpen, thema’s en zaken nu wel allemaal een goede invloed hebben op dit alles. Hij durft stelling te nemen tegen deze zaken. Contact is daarvan het voorbeeld. Het is niet alleen de privacy maar ook wat wij zelf doen met de moderne middelen als sociale media omdat er altijd mensen die dit medium gebruiken om een ander beeld of beter beeld van zichzelf te geven. Die boeddhist in de vrije tijd is dan wel illustratief voor de periode waarin we leven.

CHARLOT

Afsluiting van een druk popjaar

Ook CHARLOT is nog met een nieuwe single gekomen in een druk popjaar, waarin ze met haar band bij de afsluiting van de Popronde heeft mogen optreden in de Melkweg. Het is zoals Lotte Mulder van CHARLOT het afgelopen jaar zelf al ziet. ,,2022 was een goed jaar voor ons. In dit jaar hebben we voor twee artiesten de support act mogen zijn, we hebben een fantastische Popronde achter de rug met als afsluiter een show op het eindfeest en onze debuut-EP kwam uit”, zegt Lotte over 2022. Met de tweevoudige supportact voor Froukje heeft CHARLOT de aandacht weten te trekken van de landelijke muziekpers. Afgelopen maand is New Years Song verschenen waarmee de band de weg plaveit naar meer nieuw materiaal wat dit jaar moet uit gaan komen.