De laatste meteorologische zomermaand is voorbij en daar zit opnieuw diversiteit in dat uiteenloopt van hiphop met een combinatie van rap tot Nederlandstalige smartlappenpunk met daarbij instrumentale muziek dat nauwelijks in een vakje is te stoppen. Kortom de releases die er uitspringen zoals de singlerelease van de Haarlemse Smitty, voormalig Zonneprijs finalist Jan Modaal en het instrumentale werk van Jorge Natalin uit Amsterdam.

Smitty

Meeslepende vibe op tweede single binnen één maand tijd

In deze maand brengt de zesentwintigjarige Smitty uit Haarlem al de single I Just Wanna Go uit, maar aan het eind van de maand doet hij dat opnieuw. Smitty produceert maar een goede rap brengen binnen een mix van hiphop en soul is zo langzamerhand toch wel een handtekening die hij daarin weet te zetten.

Op de nieuwe single Hellcat is dat niet anders. Op deze single is naast Smitty ook Dpacc te horen en lijkt het erop dat hij met deze single naar de kern van hiphop gaat. Hellcat klinkt meeslepend en brengt je terug in de tijd, waar alles nét iets minder gecompliceerd lijkt. Een flinke dosis nostalgie. Volgens Smitty en Dpacc is het nummer eigenlijk spontaan gecreëerd. De twee zijn al jaren bevriend. ,,Hellcat was gewoon een experiment met autotune voor mij. En nadat ik de hook had gelegd, kwam Smitty langs om het concept af te maken. Het eindresultaat is super dope en ik weet zeker dat mensen een andere sound zullen waarderen!”, zegt Dpacc over de single. Het is vooral de tekst over ‘the Gucci-bag’ die het meeslepend maakt.

Jan Modaal

Snedige kijk op Amsterdam

Jan Modaal laat eerder dit jaar van zich horen tijdens de finale van de Zonneprijs in Paradiso. Daar klinkt de Nederlandstalige smartlappenpunk in de Amsterdamse poptempel en houdt Jan Modaal toch een spiegel voor.

Snedig is het allemaal zeker, want dat is op de single Disneyland Amsterdam te horen. Het is het Amsterdam in de moderne tijd waar het toerisme meer lijkt te gaan over het uitgaansleven. En dan wel het uitgaansleven waar het om de centen gaat, maar ook om het vermaak. Het is een beschrijving van de eenheidsworst die het beeld van de stad laat zien en daar lijkt Jan Modaal behoorlijk in opstand te komen. De Amsterdamse punkband is bezig met een nieuwe EP met als titel Dode Witte Man die in september gaat verschijnen. Dat doet de band in de OCCII op 22 september. ,,Dat gaat een bijzondere avond worden”, vertelt Jan.

De periode van protestzangers lijkt weer terug te zijn van weggeweest. Het is voortdurend de zaken benoemen waar een moderne maatschappij in tekort schiet en dan vooral in Amsterdam, zoals met de single Disneyland Amsterdam.

Jorge Natalin

Muziek van alle markten

In Nederland lijkt alles overzichtelijk te moeten zijn. Het moet te rubriceren zijn, het moet terug te vinden zijn en alles heeft een bepaalde vorm van ordening nodig. Op het muzikale vlak is dat soms niet altijd het geval.

Er zijn mensen als Jorge Natalin. Hij laat zich totaal niet leiden in wat voorgeschreven staat en dat maakt het ook verrassend. Jorge Natalin maakt instrumentaal werk. Het is dan weer experimenteel met klanken die uiteindelijk tot een muzikaal geheel komen. Toch is er soms wat ordening in het hoofd van Jorge, maar dat heeft meer met hemzelf te maken. Hij maakt muziek waar hij het meest prettig bijvoelt.

Zo is er het experimentele Abdulkarim, maar deze maand verschijnt de EP In Atmospheres II. Deze EP is terug te vinden op streamingsdienst Spotify, maar In Atmospheres en Abdulkarim is weer terug te vinden op Bandcamp. Kortom af en toe goed zoeken waar Jorge Natalin de muziek heeft uitgebracht. Het maakt Jorge Natalin tot wie hij is. ,,Ik ben een muzikant, fotograaf en conceptueel kunstenaar uit Amsterdam. (Jorge Natalin is het alter ego van Arno Tijnagel). In muziek kan ik mijzelf volledig uiten, en dat voelt goed. Ik heb opgenomen en opgetreden met diverse artiesten, maar tegenwoordig opereer ik veelal solo. Ik ben erg dankbaar dat ik gezegend ben met non stop inspiratie, zo komt album #11 uit op 22 12 2023. Mijn muziek omvat diverse genres, van intieme singer/ songwriter, tot uitgebreide post- rock, tot elektronisch”, zegt hijzelf over wat hij doet.

Toegankelijk is In Atmospheres II zeker, want het is meer dance waar de gitaar eveneens onderdeel vanuit maakt. ,,Gitaar is mijn voornaamste instrument”, zegt Jorge Natalin die allerminst is uitgewerkt. Het creatieve brein blijft aan.