Een maand waar pittige met wereldse smaken voorbij komen in de muziek uit Noord-Holland. Daniel de Boer presenteert zijn debuutalbum ‘Out Of Shadow’, TAPE TOY hun EP ‘TTYS’ uitbrengt en Kafka productief en creatief bezig is met de single ‘Blueprint’, maar ook in een samenwerking met WAZGOGG van zich laat horen.

Daniel de Boer

De wereldse invloed op debuutalbum

Daniel de Boer heeft afgelopen jaar doorgebracht op Berklee College Of Music, om een masterstudie af te ronden. Daniel is van het Westfriese land en dat is even grofweg de regio Edam, Hoorn, Andijk en Enkhuizen.

Al de kennis die Daniel het afgelopen jaar heeft opgedaan, komt terug op het album Out Of Shadow waar muzikaal gezien er behoorlijk wat invloeden op terug zijn te horen. Met een mooi woord is het waar traditionele de moderne muziek elkaar tegenkomen. Folk zit er zeker in, maar zelfs muziek uit Latijns Amerikaanse landen heeft Daniel verwerkt op het album. Out Of Shadow is een muzikale wereldreis. De titel van het debuutalbum is metaforisch, want nu kan de bassist alles laten horen. Circles en Mother Earth zijn songs die je bij blijven. Het album ademt verder een intimiteit uit, wat weer prima in kleine zalen ten gehore kan worden gebracht.

Muziek werkt verbindend en dat is op Out Of Shadow duidelijk terug te horen. Voor het album komen de muzikanten die hun muzikale bijdragen hebben gedaan overal ter wereld vandaan.

TAPE TOY

Grungerandje op nieuwe EP

TAPE TOY is inmiddels in het Nederlandse clubcircuit een band die inmiddels regelmatig te zien en te horen is in middelgrote zalen in het land. Inmiddels heeft de band al op een aantal kleine festivals gespeeld en is de agenda van de Amsterdamse band aardig gevuld. Er is wel een kleine kink in de kabel want, bassist Maurice van de Graaf band heeft zijn arm gebroken, dus hoe de speeldata er de komende tijd uit gaan zien, is nog onbekend.

De liefhebbers die bijvoorbeeld de EP releaseshow willen gaan zien, hoeven niet bang te zijn, want het kaartje om toegang te krijgen tot het Skatepark is gewoon geldig. Dan de EP zelf. Afgelopen maand heeft TTYS het levenslicht gezien. TTYS staat voor Talk To You Soon waarop ook de eerder uitgebrachte singles Sick Sick Sick en November op staan. Het openingsnummer Glitchy Eyes kent een mooie opbouw. De apotheose zit vooral in het slotstuk. Eigenlijk is het op Sick Sick Sick na best wel een wat kalme EP voor TAPE TOY begrippen dan.

Kafka

Een blauwdruk voor een samenwerking

Dafne Holtland en Frank van Kasteren laten met Kafka weer van zich horen. In het begin van de maand komt het met de eigen single Blueprint en later met WAZGOGG waarmee zij de EP Time For Love hebben gemaakt.

De single Blueprint gaat over een hedendaags dilemma waar volgens Kafka iedereen tegenaan kan lopen en wat we veel om ons heen zien. ,,Stel dat je de blauwdruk bent van je ideale leven? Het leven dat je zou kunnen leiden. Hoe weet je dan welk leven dat is? Wat te worden, willen en juist laten? Tegenwoordig hebben wij de mogelijkheden om gelukkig en succesvol te zijn, en deze eindeloze mogelijkheden leggen ons tegenwoordig soms lam. Waar te beginnen?”, zegt Dafne over de single.

Heel anders is de EP Time For Love waar Kafka samenwerkt met de Japanse artiest WAZGOGG. Met de samenwerking komen ook twee werelden bij elkaar. In een wereld die al langer op drift is geslagen is het doel hier meer dan alleen een samenwerking. Hier gaat het om een structurele samenwerking tussen Dutch Music Export (DME) en Music Coalition Japan (IMCJ), met als doel om de kloof tussen de Japanse en Nederlandse popindustrie te overbruggen. Met de EP zijn Kafka en WAZGOGG daarin geslaagd. Het neigt sterk naar ambient, maar soul en funk zitten er ook sterk in. Bovendien zit er een aanstekelijke elektro laag in dit alles. Heel even is het alsof de tijdmachine terug gaat naar de jaren tachtig.