Al eerder is er aandacht geweest voor Tyn die dit jaar met ‘Entering Orbit’ van zich laat horen. Met een Amsterdam Dance Event (van 17 tot en met 22 oktober) die op komst is en waar de danceliefhebber aan zijn trekken kan komen, aandacht voor het werk wat deze geboren Haarlem produceert. Er komt behoorlijk wat bij kijken, voordat iets uiteindelijk door hem wordt uitgebracht.

Fascinatie techno ontstaat in de jaren negentig

De ontmoeting met Valentijn Schuller, producernaam Tyn, gebeurt in een café op de Botermarkt in Haarlem. Voor Tyn is dit bekend terrein in de stad waar hij ooit is geboren. Hij raakt al in de jaren negentig gefascineerd raakt door techno. ,,Het zijn voornamelijk door artiesten die in die tijd op hun hoogtepunt zijn, zoals The Prodigy, Future Sound of London en Photek”, zegt Tyn.

Het album Modus Operandi van Photek maakt veel los, omdat hij gefascineerd is door de combinatie van originele strakke beats en subtiele minimale soundscapes. Naast zijn voorliefde voor elektronische muziek begint hij op latere leeftijd met het spelen van viool en gitaar. ,,Op mijn 14e kom ik in aanraking met de Commodore Amiga, waar ik veel games op speel. De muziek bij de games vind ik vaak mooi en inspirerend”, vertelt hij.

Creatieve inspiratie uit films

Tyn experimenteert met breakbeats en de ambient kant van de techno. ,,Om muziek te maken, gebruik ik graag mijn Roland mixer, Kawai synthesizer, mpc one en Ableton live 9 software. Mijn creatieve inspiratie haal ik uit films en series, waarbij ik het liefst ’s avonds laat geluiden van sample. Een eigen unieke style moet ik, wat techno betreft, nog ontdekken. Ik vind dubtechno interessant maar ik maak zelf wat meer melodieuze techno”, zegt hij over het maken van de muziek. Tyn luistert graag naar Basic Channel, Mortis von Osswald en Drexciya.

In 2007 komt zijn eerste album uit genaamd Hidden Sources. Deze bevat acht tracks. De gelijknamige track Hidden Sources komt ook terug op de nieuwe EP die dit jaar (2023) is uitgebracht. Op de EP Disturbance staan vier tracks die begin 2023 zijn uitgebracht. Er zit flink wat tijd tussen beide releases. Na een moeilijke periode in zijn leven vindt Tyn het weer tijd om een EP te maken. Hij pakt daarom meteen door met het uitbrengen van de single Entering Orbit die hij in augustus 2023 uitbrengt. Deze bestaat uit de original mix en de UFO mix. Een duistere reis van bijna zeven minuten!

Instrumentale hiphopbeats en cello meldodieën

Begin 2024 komt het album 46905 Wings uit. Het schijnt een ietwat donker album te worden met instrumentale hiphopbeats, cello melodieën en Bass Music. Wat zijn daar de bijzonderheden op? ,,Zo is er bijvoorbeeld de track The Traveler waarin een cellist de melodie speelt. Deze worden aangevuld met twee strijkinstrumenten om het nóg voller te laten klinken”, vertelt Tyn. Daarnaast werkt hij aan een ambient album.

Hier wordt hals reikend naar uitgekeken hoe dat gaat klinken. En op de vraag wat voor tips hij heeft voor beginnende producers? ,,Je eigen weg gaan en je creativiteit laten stromen. Daar kom je het verst mee”, zegt Tyn. Nou met deze wijze woorden komt het vast goed met de komende albums en zijn creatieve geest.