Het afgelopen weekend hebben de Nederlandstalige hiphoppers uit Zaanstad en Zandvoort niet stil gezeten. Middenweg komt met hun nieuwe single, maar inmiddels hebben Siggy & D1ns dat ook gedaan waarbij zij bij hun meest recent verschenen single een clip hebben gemaakt. Noest werk op het vlak van onvervalste Nederlandstalige hiphop.

Middenweg

Woordspelingen troef op nieuw singlemateriaal

Het woord ‘werklust’ staat bij Marvin Adam en Lucas de Gier misschien nu wel vooraan in hun woordenboek. Middenweg heeft eerder al Licht, Camera, Actie uitgebracht waarmee ze al de weg zijn ingeslagen voor een nieuw album. Het laatste album Vrede, Land & Cultuur heeft het Zaanse tweetal in 2022 uitgebracht.

Het Nederlandstalige hiphopduo brengt hun nieuwe single Koekjes & Zoete Dromen met een grappig en luchtig met begin in de eerste helft van de track (Koekjes). Daar rapt Marvin aan één stuk door vol met woordspelingen over de verschillende koekjes in de schappen. Zo zegt hij bijvoorbeeld 'ze speculeren maar zijn Speculoos, zie het aan hun Smoeltjes, kleine speculaasjes daarom zijn ze boos' en 'mijn lyrics hebben meerdere lagen als Knoppers'. Marvin moet haast voor het schap bij de koekjes hebben gestaan in een willekeurige supermarkt hebben gestaan. Je kunt je erbij voorstellen dat de rapper met een notitieblokje staat om alle merken op te schrijven en vandaar uit de tekst bedenkt. Halverwege de track slaat de sfeer om en wordt de muziek serieus. Vanaf dat moment begint de tweede helft (Zoete Dromen), waar Marvin rapt over zijn struggles met overgewicht en ongezonde eetgewoontes.

Middenweg probeert in een achtbaan van humor en serieuze zelfreflectie het thema bespreekbaar te maken. Het zijn zoete dromen die het tweetal nu al heeft voor nog meer creativiteit die ze misschien ook wel in beeld willen gaan brengen bij de singles die nog op stapel staan.

Siggy & D1ns

Zandvoorts hiphop tweetal slaan serieuze toon aan

Siggy & D1ns beschrijven dikwijls het leven op straat en wat ze in hun eigen omgeving meemaken, waar ze gebruik maken van metaforen. Daarnaast hebben de twee al een druk festivalseizoen achter de rug, maar ondertussen zitten ze niet stil. Bovendien hebben ze al 30 miljoen streams weten aan te tikken met het materiaal wat ze al hebben weten uit te brengen.

Rauw is ook hun laatst verschenen materiaal met de single Vlieg Hoog. Wie zegt dat Nederlandstalige hiphop nergens over gaat, komt behoorlijk bedrogen uit. Zelfs de manier hoe ze de elektronische drumbeats gebruiken om het beeld te versterken van wapengekletter zit in de single. Bovendien versterkt de clip de single enorm over wat er kan gebeuren als je echt op het randje leeft als je jong bent. Net als bij Ribéry komt ook nu weer de rode BMW in de clip voor.

Het tweetal lijkt bijzonder na te denken over de locaties waar ze die clips opnemen. Het is veel werk wat Siggy & D1ns aan hun gemaakte videomateriaal hebben, maar daar stoppen ze wel ontzettend veel energie in.