Sakaram is een vierkoppige band die uit de vier vrienden Mischa de Haan, Ruun Streur, Gijs Udo en Sjoerd Wielenga uit Amsterdam. Het viertal brengt Nederlandstalige altpop met een knipoog. De naam van de band is minstens zo bijzonder. Sakaram is inmiddels tweeënhalf jaar bezig en het eerste muzikale wapenfeit heeft de band ook afgeleverd. Een song met een knipoog.

Eerste single ‘Te Lam’ is met een knipoog

Naam van de band komt voort uit werkomgeving

De single Te Lam is het eerste werk wat Sakaram aflevert. Ze doen dat in oktober van dit jaar. Volgens Mischa de Haan van Sakaram is het een single met een vette knipoog. ,,Het is op zichzelf een vrolijk nummer, maar ook een pijnlijk nummer. Ook over degene om wie het gaat”, vertelt Mischa. Uiteindelijk weet de persoon in kwestie dat inmiddels ook, waarbij het nummer live is gespeeld op het moment dat de persoon zelf in de zaal aanwezig is. ,,Ik was heel even bang dat hij het niet leuk zo vinden, maar hij vond het alleen maar leuk. Misschien is het wel een reflectiemoment voor hem geweest”, zegt Mischa over deze single.

De naam van de band komt uit het Eritrees. ,,De naam ‘Sakaram’ hebben Ruun en Sjoerd voorgesteld. Die hadden een collega die eigenlijk aan het eind van de werkdag naar hen toekwam en zei: ‘Guys let’s get sakaram’ en zij snapten niet goed waar het nu vandaan kwam. Na een tijdje vroegen ze het aan die collega, waarop die collega zei dat het woord uit het Eritrees kwam en dat het dapper en dronken tegelijkertijd betekende. Wij vonden dat een grappige samen speling”, zegt Mischa over de naam van de band.

‘Minder snel in clichés’

Verwijzingen op nieuwe single naar plaats

Op het moment dat Sakaram start wat alweer ruim twee jaar terug is, speelt de band nog Engelstalig. Met de komst van bassist Gijs Udo verandert er iets op muzikaal vlak. Mischa die de teksten in eerste instantie in het Engels schrijft, merkt dat de Nederlandse taal misschien wel beter is. ,,Ik ben zelf al in 2016 met het schrijven van Nederlandse teksten. Ik heb met Nederlands het gevoel dat ik duidelijker kan overbrengen met wat ik bedoel en minder snel in clichés val en ik in mijn moedertaal over kan brengen wat er in de tekst bedoelt wordt’, zegt Mischa. Hij heeft in het Engels dat hij dan teveel vervalt in teksten die vaker zijn gebruikt.

De nieuwe single Thuis heeft weer een andere lading. ,,De single gaat over Schiermonnikoog en dat is de plek waar ik de afgelopen twintig jaar elke winter naar toe ging in de kerstvakantie. Als het schooljaar halverwege was, dan ging ik daar heen en daar ging ik eigenlijk een week lang veel slapen, want ik was gewoon moe. De akkoorden van het nummer heb ik een paar jaar geleden geschreven ton we ook met de band zijn begonnen. Het is één van de eerste nummers die we speelden. Het is niet echt een kerstnummer, maar het heeft voor mij wel het gevoel van: ‘Breek het jaar’ en zoek de rust voordat je de tweede helft van het jaar aan gaat”, zegt Mischa. In Thuis zitten ook een aantal verwijzingen op Schiermonnikoog, zoals de bakker en de kleine supermarkt bij het Hotel Van Der Werff op het eiland.

Als je het nummer daadwerkelijk beluistert, waan je jezelf op het eiland. De wind die door de streken heen blaast en waar binnen de haard aan staat om iets te gebruiken. Meer een winterliedje dan een kerstliedje. In dat op zicht is Sakaram daar in geslaagd.