Het is januari en in een land waar stamp- en stoofpotten een traditie kennen geldt dat wellicht misschien wel voor het nieuwe materiaal van afgelopen week, omdat HOOFS nog stiekem een single hebben uitgebracht voor vrijdag, waarop min of meer muziekminnend Nederland het materiaal onder de aandacht wil brengen. Helemaal stevig is het nu ook weer niet, want Joris Anne met zijn single 'Levens', zorgt toch wat voor verlichting.

The Cruz & The Dukes Of Harlem

Mix van twee klassieke popstijlen

Pedro Croes de man achter The Cruz is weer terug. Met The Cruz & The Dukes Of Harlem laten ze weer van zich horen met een echte stevige popsingle waarbij de invloed van Bruce Springsteen merkbaar is, maar ook van producer Jim Steinman die in 2021 is overleden. Stuck In Here is de nieuwe single van de voormalige deelnemers aan de Waterlandpopprijs en Rob Acda Award.

Het is een modern verhaal over de liefde om uit een benauwende situatie te stappen en alles achter te laten voor wat het is. Energiek, krachtig compleet met pianospel, gitaarsolo’s en een staand einde. The Cruz omschrijft de muziek als een combinatie van powerpop en pubrock met een vleugje rock & roll. Hij belooft het ook, maar met The Dukes Of Harlem is dat niet zo moeilijk, want die band heeft een achtergrond aan het Conservatorium Haarlem van InHolland.

De single Stuck In Here is het startpunt van nog meer nieuw materiaal van de energieke band uit onder meer Haarlem en omgeving. Na Stuck In Here volgen nog een drietal singles. Daarna verschijnt in november een album van The Cruz & The Dukes Of Harlem

Joris Anne

Het kijken naar een huisdier

Onlangs heeft Joris nog zijn single Mijzelf Kwijt uitgebracht. Nederlandstalige Lo-fi. Zijn muziek heeft iets weg van Lucky Fonz III, maar dat is geen wonder. De twee zijn bevriend.

Waar Mijzelf Kwijt niet op het vierde album Dromen en Vroeger gaat komen, is dat wel het geval met Levens. De katten van Lucky Fonz III is de basis geweest van de song. ,,Dit samen heeft geleid tot de tekst voor dit nummer, want niemand staat echt stil, dat een kat waarschijnlijk negen levens heeft en één honden jaar staat waarschijnlijk vast aan zeven jaar”, zegt Joris over Levens. Op de single is duidelijk te horen hoe Joris naar zijn eigen huisdier kijkt.

De beschrijving wordt beeldend vertelt op de typische wijze van Joris. Kortom wie een huisdier heeft en de single Levens heeft gehoord gaat toch anders kijken naar een huisdier.

HOOFS

Onvervalste punk

Eerder heeft HOOFS de single Late Bloomer wat sterk autobiografisch is getint. De mannen van HOOFS zitten niet stil, want ze zijn te zien geweest tijdens een showcase van Pinguin Radio in Groningen. HOOFS is te zien gewest bij ESNS.

Dat het vijftal al compromisloos materiaal uitbrengt is bekend. Dat is met de nieuwe single No Accident. Het lijkt allemaal te gaan over een pechvol leven, want als het geluk eenmaal stopt, wat dan? Opnieuw gaat frontman Rámon van Geytenbeek los op No Accident. Stampende en dampende punk zoals dat in de traditie van de jaren zeventig al is gebeurd. De woede en de frustratie is met een opzwepende bass partij van bassist Ludwin Schouten goed in terug te horen. Er zit zelfs een aanknopingspunt in met The Ramones, die al eerder met het bijltje hebben gehakt.

Dat No Accident niet het laatste is wat we van HOOFS hebben gehoord mag wel duidelijk zijn. Op steramingsplatform Spotify zijn nu nog twee nummers te vinden. De nieuwe single en de voorganger. De band is het eerder uitgebrachte materiaal opnieuw aan het bewerken en zullen later weer terug te zien zijn. Wie de oude nummers zoals Class nog ergens op een audiobestand heeft staan, mag zich gelukkig prijzen, want het kan zomaar een collectorsitem

Tobias Bader

Twee stijlen op nieuwe single

Tobias Bader geldt toch als een muziekveteraan. Hij heeft al het nodige uitgebracht, maar met zijn nieuwe single Speed Of Light komen twee stijlen bij elkaar.

Op de single Speed Of Light is gitarist Robin Berlijn te horen die eerder deel uit heeft gemaakt van Fatal Flowers. Als jonge gitarist groeit hij inmiddels uit tot één van Nederlands beste rockgitaristen. Als Tobias een versie van zijn nieuwe single naar Robin stuurt met de vraag of hij misschien er iets aan wil toevoegen, reageert de gitarist positief. Op de single zelf doet de stem van Tobias bij vlagen denken aan Neil Young, maar is de stijl er weer een die zo maar weer van Tom Petty kan zijn.

Twee stijlen die samen komen op de single Speed Of Light. Een toegankelijk popsong die lekker in het gehoor blijft liggen. Bij de single zit een clip.