Vorige week een bak aan nieuwe muziek en dat is deze week niet anders met nieuw singles uit Volendam en een nieuwe single en een single over accepteren van zaken zoals ze zijn. Allereerst is Paul Bond weer terug van weggeweest. Onder de naam PJM Bond brengt hij vanaf nu zijn nieuwe materiaal uit. Ook Sigh Hollywhoo komt met nieuw materiaal en als laatste brengt Amsterdamse band THAMES die hun eerste single uit.

PJM Bond

Na debuut EP volgt het debuutalbum

In november 2021 heeft hij zijn eerste EP Sunset Blues uitgebracht, maar inmiddels werkt PJM Bond waaronder hij het materiaal vanaf nu gaat uitbrengen aan zijn debuutalbum die grotendeels al klaar is.

Reden waarom Paul nu onder zijn eigen initialen zijn materiaal uitbrengt, heeft te maken dat er een artistieke Brit met dezelfde naam creërt, maar dat wel totaal iets anders dan wat hij doet. Om de verwarring te voorkomen, is het nu onder PJM Bond waarmee hij de single The End Of Something presenteert. Deze single is straks terug te vinden op het debuutalbum In Our Time wat later dit jaar gaat uitkomen. Net als broer Frank heeft PJM Bond een literaire studie gedaan en is hij een enorm liefhebber van Ernest Hemingway. Op de nieuwe single een samenkomst van allerlei stijlen, waarbij hij met de insteek doet denken aan een liedje van illustere naamgenoot Sir Paul McCartney. Piano, banjo en gitaar maar het meest subtiele is toch de Güiro die in The End Of Something te horen is. De banjo geeft het authentieke geluid van de landelijke Amerikaanse muziek uit het verleden mee. Alsof je even in de tijdmachine stapt en daar zelf met een oude pick-up langs de Amerikaanse weilanden rijdt. Hemingway is met PJM Bond springlevend.

Inmiddels verblijft de van oorsprong Volendamse PJM Bond niet meer in de havenplaats aan het IJsselmeer. Toch verloochent de songwriter dit niet.

Sigh Hollywhoo

Recycling van trends

Afgelopen maand maakt Sigh Hollywhoo een goed debuut met The Balcony. Op verschillende alternatieve muziekplatformen is de single goed ontvangen en dat smaakt naar mee.

Inmiddels geeft de Volendamse band daar een vervolg aan met de single Back It Up. Die muzikaal gezien weer uit een ander vaatje komt als de voorganger. De single is een vrij rustig nummer. Dit in verhouding tot de andere nummers op de aanstaande EP die is geproduceerd door Jan de Witte oftewel Blanko. Back It Up gaat over dat je wel eens het idee hebt dat vroeger alles beter is. En dat hedendaagse cultuur gebouwd is op een recycling van trends van vroeger. Een recycling die eigenlijk lang niet zo cool of goed is als dat het origineel eigenlijk is geweest.

In Volendam begint zo waar een stevige alternatieve popscene te ontstaan. Daar zijn Sigh Hollywhoo en Lorem Ipsum de muzikale exponenten waarbij de jonge Donna Marie zich eveneens al aandient, omdat zij afgelopen jaar nog haar debuut EP heeft uitgebracht.

THAMES

Nederlandse popband met internationale inslag

De romanschrijver Jospeh Conrad is een inspiratiebron voor Merlyn Baartman van de band THAMES. De Amsterdamse postpunkband brengt de eerste single Tea uit, maar de bedoeling is dat er nog meer gaat verschijnen de komende tijd.

Merlyn die deel van de band uitmaakt, vertelt dat de naam van de band voortkomt uit het boek ‘Heart Of Darkness’ van Conrad. ,,In dat boek staat de Thames symbool voor de ongeëvenaarde mogelijkheden, die nog waren uitgedacht”, vertelt Merlyn. Terwijl hij dit hardop zegt, klinkt het een beetje cliché. Zo is de naam THAMES min of meer ontstaan. De band is ontstaan op het Conservatorium van Amsterdam. ,,We zijn een Britsklinkende postpunk band”, vertelt Merlyn. Newwave invloeden zitten eveneens in THAMES. Volgens Merlyn moet je dan denken aan bands als The Cure. ,,Daarnaast zetten we ons voornamelijk in de grote strijd tegen de toxische masculiniteit. Ik heb eigenlijk in mijn hele leven al hele grote struggles gehad met macho gedrag van andere mannen. Dus we maken een groot contrast met onze stoere muziek maar kwetsbare liedjes”, vertelt Merlyn. Tea is zo’n song waarin dat naar bovenkomt.

Een vliegende start maakt de band zeker. In Den Haag is komende zondag een optreden in de New Space Studio waar THAMES hun materiaal laat horen, maar zijn de plaatsen beperkt.